Znanstvenici pronašli gotovo 200 mutacija koronavirusa i otkrili kako to može pomoći u razvoju cjepiva

Genetska analiza uzoraka više od 7500 ljudi inficiranih koronavirusom navodi na zaključak da se SARS-CoV-2, krajem prošle godine brzo proširio po svijetu te se prllagođavao ljudskim domaćinima, objavili su u srijedu znanstvenici.

Branimir Vorša | 06.05.2020. / 15:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici Genetskog instituta Sveučilišta University College London (UCL) pronašli su gotovo 200 genetskih mutacija novog koronavirusa koje se učestalo i redovito ponavljaju. Po njihovu mišljenju, to pokazuje mogući obrazac njegova razvoja i širenja kod ljudi.

Francois Balloux, jedan od voditelja istraživanja na UCL-u objašnjava da su rezultati pokazali da se veliki udio globalne genetske raznolikosti virusa SARS-CoV-2 može naći u svim zemljama koje su izrazito teško pogođene pandemijom.

Svi virusi mutiraju. Mutacije same po sebi nisu ništa loše i nema ničega što bi ukazivalo na to da SARS-CoV-2 mutira brže ili sporije od očekivanog. Za sada ne možemo reći da novi koronavirus postaje više ili manje smrtonosan i zarazan, rekao je Balloux.

Njegov tim proučio je genome više od 7500 virusa sa zaraženih pacijenata diljem svijeta, a rezultati se nadovezuju na sve više dokaza da virusi SARS-CoV-2 dijele zajedničkog pretka s kraja 2019. To ukazuje na to da je virus u tom razdoblju prešao sa životinja na ljude.

I dok rezultati studije potvrđuju da se virus pojavio upravo krajem 2019. i potom brzo proširio po svijetu, studija nije utvrdila točnu lokaciju ili izvorišnu točku.

Balloux je kazao da se 198 genetskih mutacija ili promjena pojavilo više nego jednom i to bi moglo pomoći u utvrđivanju toga kako se virus prilagođava, ali također može pomoći u razvoju lijekova i cjepiva.

Glavni izazov u pobjeđivanju virusa je da cjepivo ili lijek, nakon što virus mutira, više možda neće biti učinkoviti. Ako se usredotočimo na dijelove virusa koji su manje skloni mutaciji, imamo više šansi razviti lijekove koji će dugoročno biti učinkoviti, rekao je Balloux.

Prema najnovijim informacijama, tim je virusom u svijetu trenutačno zaraženo 3,68 milijuna ljudi, a više od 257.000 ih je umrlo. Zaraza je zabilježena u više od 210 zemalja i teritorija od prvog izbijanja slučajeva zaraze u Kini u prosincu 2019.

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti