Znanstvenici prvi put ljudski mozak povezali direktno s internetom

Projekt 'Brainternet' na internet prenosi moždane valove i tako mozak pretvara u sastavni dio svjetske internetske mreže (World Wide Web).

Monika Nožić Monika Nožinić | 18.09.2017. / 16:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako vam je dosta pisanja mailova, surfanja ili bilo čega što ima veze s internetom na pametnom telefonu ili računalu, onda ste pravi kandidat za istraživanje "Brainternet". Naime, znanstvenici razvijaju potpuno nov način pristupa internetu – direktno putem mozga, te nove načine razmjene podataka između ljudi i računala.

Grupa znanstvenika Wits Sveučilišta iz Johannesburga prvi je put uspjela povezati ljudski mozak direktno na internet, što nije bio nimalo lak zadatak. Korišten je uređaj elektroencefalogram (EEG) koji detektira i mjeri električne signale mozga kako bi potaknuo neurološku aktivnost koju šalje specijalizirano minijaturno računalo Raspberry Pi korišteno u ovom istraživanju i koje prenosi i prikazuje podatke u obliku web-stranice na kojoj je moguće pratiti moždane aktivnosti.

Nakon priključivanja računala na mozak omogućeno je direktno upravljanje web-stranicama, onako kako ih svi vidimo na internetu, tj. kao kad koristimo klasičan miš i tipkovnicu.

Iako je istraživanje poprilično komplicirano i teško objašnjivo bez ogromne znanstveno-tehnološke i biološke terminologije, važno je istaknuti da je ovo prvo uspješno istraživanje ovakve vrste, koje je povezalo mozak čovjeka direktno na internet. Znanstvenici istraživanjem pokušavaju pojednostaviti čovjekovo razumijevanje vlastitih i tuđih mozgova, a cilj je istraživanja omogućiti interakciju između korisnika i njegova mozga.

Ovaj oblik komunikacije s internetom omogućio bi svima, koji su iz bilo kojeg razloga spriječeni da se na uobičajen način koriste internetom, ali i za istraživanje računalnog učenja i daljnja istraživanja prijema i odašiljanja impulsa i informacija u mozak i iz mozga. Spajanje računalnog sustava za slanje i prijem podataka i ljudskih elektrokemijskih procesa u mozgu na višoj razini uslijedit će u nekom daljnjem trenutku jer je ljudski mozak potpuno drugačiji od računalnih jedinica i zahtijeva još puno istraživanja i dokazivanja.

Ako programiranje postane dovoljno napredno, moći ćemo slati električne signale, možda čak i u obliku podataka, u mozak osobe čija je ljuska pričvršćen na EEG čitač. Ipak, to je već daleka budućnost jer je mozak vrlo različit tip "procesora" u usporedbi s digitalnim računalom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti