Znanstvenici razvili AI koji misli prevodi u pisani tekst i pokazao se vrlo točnim

Znanstvenici su iskoristili AI i EEG za prevođenje misli u riječi, revolucionirajući komunikaciju za osobe koje su izgubile govor.

Branimir Vorša | 13.12.2023. / 12:41

Sken mozga, ilustracija
Sken mozga, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici su otkrili metodu za prevođenje misli u pisane riječi pomoću kape ispunjene senzorima i umjetne inteligencije. Tijekom njihovog revolucionarnog eksperimenta, sudionici istraživanja, koji su čitali odlomke tekstova koje su im dali znanstvenici, nosili su kapu koja je bilježila moždanu aktivnost kao očitanje elektroencefalograma (EEG), koje je AI model DeWave kasnije pretvorio u tekst.

Chin-Teng Lin sa Sveučilišta za tehnologiju u Sydneyu (UTS) opisuje tehnologiju kao neinvazivnu, pristupačnu i lako prenosivu. Unatoč početnoj točnosti od oko 40 posto, Lin napominje da nedavni znanstveno provjereni podaci ukazuju na poboljšanu točnost koja prelazi 60 posto.

Mozak i računala, ilustracija Uspjeli su! Znanstvenici stvorili hibridno bioračunalo koje se sastoji od ljudskog mozga i računala

U predstavljanju te nove tehnologije na konferenciji NeurIPS u New Orleansu, sudionici studije su tiho čitali odlomke, odstupajući od ranijeg pristupa čitanja naglas. Ta promjena dovela je do napretka u točnosti u usporedbi s prijašnjim istraživanjima koja su uključivala čitanje naglas.

Veliki napredak nasuprot ranijim pokušajima

Tim sa Sveučilišta Teksas u Austinu postigao je sličnu točnost u pretvorbi misli u tekst pomoću MRI skeniranja prošle godine, ali trenutni EEG pristup je praktičniji, eliminirajući potrebu da subjekti moraju biti mirni unutar skenera.

Charles Zhou iz UTS-a objašnjava proces obuke modela DeWave, koji je uključivao analizu primjera u kojima moždani signali odgovaraju određenim rečenicama.

DeWave uči kako se ti signali odnose na riječ 'zdravo', gledajući mnoge primjere tih signala za različite riječi ili rečenice, pojašnjava Zhou.

Model DeWave, uspoređen s "pametnim pisačem", bio je povezan s velikim jezičnim modelom otvorenog koda (LLM), sličnim onom koji pokreće ChatGPT.

Pisaču kažemo da obrati pozornost na signale iz DeWavea i koristi ih kao vodič za stvaranje rečenica, kaže Zhou.

Znanstvenici su zajednički uvježbali DeWave i jezični model za poboljšanje generiranja rečenica na temelju EEG podataka.

Revolucija u komunikaciji

Pametna odjeća - 1 Odsad odjeća može mijenjati boju: "Kada ju dodirnete možete vidjeti da je osjećaj kao kod bilo kojeg običnog pletiva"

Uz daljnje usavršavanje, sustav obećava revoluciju u komunikaciji za pojedince koji su izgubili govor, kao što su osobe koje su preživjele moždani udar, a mogao bi pronaći primjenu i u robotici.

Craig Jin sa Sveučilišta u Sydneyu podržava rad Linovog tima, nazivajući ga "izvrsnim napretkom" i ističući nevjerojatnu ispravnost uočenu u konverzijama EEG-a u tekst, što je značajan napredak u odnosu na ranije pokušaje koji su dali besmislene rezultate.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti