Znanstvenici s MIT-a razvili flaster koji može zamijeniti jednu od najčešćih dijagnostičkih metoda

Ideja nam je da možete nositi nekoliko UZV flastera na različitim dijelovima tijela, a oni bi slali podatke na vaš pametni telefon, gdje bi umjetna inteligencija analizirala te snimke. Vjerujemo da bi to otvorilo novu eru nosivih uređaja, ističu znanstvenici.

Martina Čizmić | 01.08.2022. / 09:15

Flaster koji može zamijeniti ultrazvuk (Foto: Felice Frankel/MIT)

 Pregled ultrazvukom jedna je od pretraga koja liječnicima daje pogled uživo u unutrašnjost pacijentovog tijela, a bez potrebe za kompliciranom operacijom. No, da bi se dobile dobre snimke unutrašnjih organa, potrebno je dobro istrenirano oko tehničara koji će znati kako usmjeriti ultrazvučnu sondu i ultrazvučne valove u pacijentovo tijelo.

Zbog toga su ultrazvučni aparati najčešće smješteni u bolnicama i specijaliziranim ustanovama. Ali, izum koji su razvili znanstvenici s američkog MIT-a to bi mogao promijeniti i učiniti ultrazvučnu pretragu jednostavnijom i dostupnijom većem broju ljudi.

Slika nije dostupna Revolucionarna nova terapija uništava do 75 posto tumora raka jetre te potiče imunitet da u potpunosti razori ostatak zloćudnih stanica

Naime, kako su objavili na stranicama MIT-a i u časopisu Science, razvili su nosivi uređaj koji na jednostavan način može zamijeniti ultrazvuk. Radi se o naljepnici odnosno flasteru veličine poštanske marke (3 milimetra debelom), koji se zalijepi na kožu i pruža ultrazvučnu snimku unutarnjih organa tijekom 48 sati.

Znanstvenici su UZV flastere stavili na dobrovoljce i dobili nevjerojatne, visokokvalitetne snimke glavnih krvnih žila, ali i većih organa kao što su srce, pluća i želudac. Tako su mogli vidjeti promjene u promjeru glavnih krvnih žila, ovisno o aktivnosti kojom se dobrovoljac bavio. Snimili su i promjene u izgledu srca tijekom vježbanja, širenje želuca tijekom jela, ali i mikrooštećenja koja nastaju u mišićima tijekom dizanja utega.

S ovakvim uređjem, mogli bismo snimiti trenutak tijekom treninga prije "točke pucanja" i tako spriječiti ozlijede mišića. Trenutno ne znamo kad je taj trenutak, ali sad barem možemo pružiti slike koje stručnjaci mogu protumačiti, pojasnili su znanstvenici.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili novo potencijalno ubojito oružje protiv svih koronavirusa, može ih uništiti u djeliću milisekunde

UZV flaster je ostao na koži zahvaljujući snažnom ljepilu, a preživio je čak i kad su se dobrovoljci bavili sportskim aktivnostima.

Trenutačni dizajn zahtjeva da UZV flaster bude žicama povezan s instrumentima koji prikazuju slike uživo, no unatoč tome znanstvenici tvrde kako bi se i s takvim dizajnom mogao koristiti u bolnicama za dugotrajnije praćenje pacijenata i njihovih organa.

Ono što bi zaista donijelo revoluciju bi bio bežični UZV flaster, na čemu znanstvenici trenutno rade. To bi omogućilo pacijentima da budu pod kontrolom liječnika i u svojim domovima, ali i da ih liječnici mogu nadzirati tijekom njihovih redovnih aktivnosti.

Slika nije dostupna Uspješno testiranje na ljudima: Sve smo bliži laserskom ultrazvuku

Ideja nam je da možete nositi nekoliko UZV flastera na različitim dijelovima tijela, a oni bi slali podatke na vaš pametni telefon, gdje bi umjetna inteligencija analizirala te snimke. Vjerujemo da bi to otvorilo novu eru nosivih uređaja - sa samo nekoliko flastera na tijelu, mogli bismo vidjeti sve vaše unutarnje organe, istaknuo je stariji autor studije i profesor na MIT-u, Xuanhe Zhao.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti