Revolucionarna nova terapija uništava do 75 posto tumora raka jetre te potiče imunitet da u potpunosti razori ostatak zloćudnih stanica

Znanstvenici su na štakorima oboljelima od raka jetre pokazali učinkovitost novog, fascinantnog i neinvazivnog načina liječenja te smrtonosne bolesti.

Branimir Vorša | 19.04.2022. / 15:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koristeći fokusirani ultrazvuk, američki znanstvenici su uspjeli uništiti do 75 posto volumena tumora jetre. Povrh toga, čini se da ta terapija također pokreće i imunološki sustav štakora da preuzme inicijativu i očisti ostatak tumora.

U 80 posto životinja činilo se da je rak uništen, bez znakova metastaza ili recidiva u tri mjeseca, koliko su ti laboratorijski glodavci praćeni, tvrde znanstvenici.

Liječenje, nazvano histotripsija, trenutno se ispituje na ljudima s dijagnozom raka jetre.

Slika nije dostupna Pronađena nova i revolucionarna metoda liječenja raka pomoću magnetne rezonance i sićušnih magnetskih kuglica

Histotripsija je obećavajuća opcija koja može prevladati ograničenja trenutno dostupnih modaliteta ablacije i osigurati sigurnu i učinkovitu neinvazivnu ablaciju tumora jetre. Nadamo se da će naša saznanja iz ove studije motivirati buduća pretklinička i klinička istraživanja histotripsije prema konačnom cilju kliničkog usvajanja liječenja histotripsijom za pacijente s rakom jetre, rekao je Tejaswi Worlikar, biomedicinski inženjer sa Sveučilišta Michigan.

Nova nada za teško oboljele od raka jetre

Čini se da histotripsija, koja je razvijena na Sveučilištu Michigan, nudi novu nadu za pacijente s jednim od najsmrtonosnijih oblika raka, gdje je petogodišnja stopa preživljavanja trenutno niža od 18 posto u SAD-u.

Tehnika koristi ultrazvučni pretvarač, ne za odbijanje od unutarnjih struktura u svrhu snimanja, već za fizičko remećenje kancerogenih tumora.

Način na koji djeluje je ultrazvučna kavitacija, slično metodi koja se koristi za neinvazivnu razgradnju masnih stanica u tretmanima mršavljenja. Valovi ultrazvuka usmjeravaju se na područje koje se tretira; vibracije stvaraju sitne mjehuriće u ciljanom tkivu. Kada se mjehurići kolabiraju, ili puknu, tkivo se poremeti, na taj način uništavajući i taj dio tumora.

Slika nije dostupna Britanska studija otkrila dramatično smanjivanje tumora s novim pristupom liječenju

Ipak, nije često moguće ciljati cijeli tumor. Način na koji su mase postavljene, njihova veličina i stadij mogu utjecati na to je li sigurno koristiti histotripsiju na cijelom tumoru.

Potpuna regresija u 81 posto slučajeva

Ali čak i djelomično liječenje rezultiralo je potpunom regresijom u 81 posto liječenih laboratorijskih štakora, otkrili su znanstvenici. Nasuprot tome, 100 posto kontrolnih štakora pokazalo je progresiju tumora.

Naša sonda daje ultrazvučne impulse visoke amplitude mikrosekundne valne duljine - akustičnu kavitaciju - kako bi se usredotočili na tumor posebno i kako bi ga razbili. Čak i ako ne ciljamo cijeli tumor, još uvijek možemo uzrokovati regresiju tumora i smanjiti rizik od budućih metastaza, rekao je Zhen Xu, biomedicinski inženjer sa Sveučilišta Michigan.

Slika nije dostupna Ruđerovci nabavili 4,5 milijuna kuna vrijedan superrezolucijski mikroskop za promatranje živih ljudskih tumorskih stanica

Za potrebe studije, 22 laboratorijska štakora implantirana su s rakom jetre. Polovica je ostavljena kao kontrolna skupina, dok je preostalih 11 liječeno histotripsijom, ciljajući između 50 i 75 posto volumena tumora. Dodatna tri štakora liječena su u manjoj mjeri, s histotripsijom na samo 25 posto volumena tumora.

Nakon tretmana, štakori su eutanazirani i secirani kako bi se utvrdilo koliko je liječenje bilo uspješno. Istraživači su tražili znakove progresije, metastaze i imunološke markere.

Prognoza za kontrolne štakore bila je strašna. Svih 11 je pokazalo znakove progresije i metastaza. Unutar tri tjedna tumori su dosegli maksimalnu veličinu dopuštenu etičkim protokolima i životinje su eutanazirane.

Ali liječeni štakori prošli su puno, puno bolje. Ne samo da je liječenje proteklo bez komplikacija ili nuspojava, već je većina štakora, njih devet od 11, pokazala regresiju tumora i preživjela bez tragova tumora u ostatku studije, koja je trajala oko 10 tjedana.

Pogled u budućnost liječenja raka jetre

Prethodne studije histotripsije pokazale su da je liječenje učinkovito u smanjenju volumena tumora, no nova studija pokazuje kako se čini da značajno povećava stope preživljavanja i nakon liječenja.

Liječnik gleda kroz mikroskop, ilustracija Novo oružje u borbi protiv raka? Otkriven ključni dio procesa nastanka metastaza tumora i kako ih možda u potpunosti zaustaviti

Ovi rezultati sugeriraju da histotripsija možda neće povećati rizik od razvoja metastaza nakon ablacije, u usporedbi s kontrolama. Buduće studije će nastaviti istraživati ​​sigurnost, učinkovitost i biološke učinke histotripsije, za potencijalni prijelaz u kliniku, piše u navedenoj studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Cancers.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti