Novo oružje u borbi protiv raka? Otkriven ključni dio procesa nastanka metastaza tumora i kako ih možda u potpunosti zaustaviti

Znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins u SAD-u identificirali su specijalizirani protein koji regulira ključni korak u procesu metastaziranja raka.

Branimir Vorša | 12.07.2021. / 17:17

Galerija

Jedan poseban protein, čini se, odgovoran je za pomaganje u sprječavanju ulaska stanica tumora u krvotok i njihova širenja po ostalim dijelovima ljudskog organizma.

Otkrili smo da taj protein, TRPM7, osjeća pritisak toka tekućine u cirkulaciji te zaustavlja stanice od širenja diljem krvožilnog sustava, objašnjava Kustav Bera, autor studije koji je na doktoratu za kemiju i biomolekularno inženjerstvo na navedenom sveučilištu. Bera je studiju u kojoj je identificiran taj važni protein napravio u suradnji s kolegama sa Sveučilišta Alberta i Pompeu Fabra.

Otkrili smo da su metastaze stanica tumora izrazito smanjile razine tog proteinskog senzora te da zbog toga učinkovito ulaze u krvotok, kaže Bera.

Njihova studija, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Science Advances, pomaže u rasvjetljavanju malo poznatog dijela procesa metastaze koji se naziva intravazacija. Intravazacija se događa kad stanice tumora koje su se odvojile od primarnog tumora ulaze u krvotok te putuju u druge dijelove organizma, gdje stvaraju nove kolonije.

Istraživanje je pokazalo da se umjetnim povećanjem ekspresije TRPM7 proteina u stanicama tumora intravazacija može zaustaviti, a samim time i spriječiti nastanak metastaza primarnog tumora.

Stanice tumora postaju dodatno opasne kad mutiraju jer im te mutacije omogućuju da uđu u krvotok i šire se po ostatku organizma. Dok god je primarni tumor pod kontrolom i nije metastazirao, kirurški zahvat može spasiti osobu.

Berin je tim za inicijalni eksperiment promatrao zdrave stanice fobroblasta koje se kreću mikrokanalima koji su poslagani okomito u konfiguraciju poput ljestvi, koja omogućuje kontrolu tekućine. Kad su te stanice naišle na kanale u kojima se tekućina kretala, krenule su unazad zbog čistog pritiska koji tok tekućine proizvodi.

U naknadnim eksperimentima znanstvenici su otkrili da normalne stanice imaju više razine TRPM7 proteina od stanica sarkoma (tip zloćudnog tumora) te da se umjetnom ekspresijom tog proteina u stanicama tumora povećava i njihova osjetljivost na tok tekućine.

Cilj je bio vidjeti možemo li stanica tumora prisiliti da se ponašaju kao normalne stanice. U tome smo i uspjeli, istaknuo je Bera.

Njegov tim dodaje da je potrebno još istraživanja, ali se nadaju da će njihovo otkriće dovesti do nove vrste terapija protiv raka uz korištenje CRISPR-a alata za modificiranje DNK-a.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti