Znanstvenici s MIT-ja žele drvni materijal uzgajati u laboratoriju, a pokazali su i da je to moguće

Način prikupljanja drvnog mateirjala za proizvodnju nije se mijenjao stoljećima, no znanstvenici s MIT-ja imaju nov i revolucionaran način da se taj, kako kažu, neučinkovit proces u potpunosti zaobiđe.

Branimir Vorša | 21.01.2021. / 14:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Grupa znanstvenika s MIT-ja predložila je nov način uzgoja nekih biljnih tkiva, uključujući drvo i vlakna, u laboratoriju. Njihova ideja je trenutno u ranoj fazi razvoja, a već je se uspoređuje s umjetnim uzgojem mesa u laboratoriju.

Znanstrvenici vide mogućnost uzgoja drveta i vlakana u laboratoriju kao priliku za pojednostalvjenje proizvodnje biomaterijala.

Dosad su uspjeli pokazati svoj koncept tako što su uzgojili strukture od stanica poput drveta, izvučenih iz lišća cinija. Njihovo otkriće predstavlja velik pomak naprijed i početnu točku u novim pristupima proizvodnji biomaterijala koji bi mogli olakšati pritisak na okoliš koji stvaraju šumarska i poljoprivredna industrija.

Luis Fernando Velásquez-García, jedan od znanstvenika iz tog tima kaže da se metoda nabavke drvnih materijala za proizvodnju predmeta poput namještaja nije promijenila već stoljećima te da je kao takva vrlo neučinkovita.

Velásquez-García vjeruje da je u budućnosti jednostavnija opcija uzgojiti stol, ako vam je potreban. Ističe da je sposobnot uzgoja drvnih vlakana u laboratoriju šansa da se zaobiđe čitav trenutni neučinkovit sustav.

Ono što su MIT-jevci uspjeli napraviti jest uzgojiti tkivo poput drveta u laboratoriju bez korištenja tla i sunčevog svjetla.

Počeli su tako što su izvlačili žive stanice iz lišća cinije te ih nakon toga sazrijevali u tekućem mediju za rast. Unutar tog medija stanice su se uspjele metabolizirati i proliferirati.

Nakon toga te su stanice prebačene u gel, a znanstvenici su ih "podesili" tako da srastu u rigidnu strukturu nalik drvetu pomoću dva biljna hormona, auksina i citokinina.

Varijacijom primjene tih dvaju hormona, uspjeli su kontrolirati proizvodnju lignina, organskog polimera koji drvu daje njegovu čvrstoću.

Staničnu kompoziciju i strukturu konačnog proizvoda utvrdili su korištenjem fluorescentne mikroskopije. Čitav proces pokazao je da se biljne stanice mogu koristiti u kontroliranoj proizvodnji i za optimizaciju materijala za specifičnu namjenu.

Izvor: MIT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti