Znanstvenici se još nadaju da AstraZenecino cjepivo štiti od težeg oblika bolesti COVID-19 izazvane južnoafričkom varijantom koronavirusa

Smanjene učinkovitosti, ali ipak bi moglo pružati zaštitu od smrtnog ishoda.

Hina | 08.02.2021. / 13:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još uvijek postoji određena nada da će cjepivo AstraZenece protiv COVID-19 spriječiti razvoj težeg oblika bolesti nakon zaraze južnoafričkom varijantom koronavirusa, smatra profesor Shabir Madhi sa Sveučilišta Witwatersrand u Johannesburgu koji je ranije otkrio da ono ima ograničeni učinak pri blažim oblicima bolesti.

Južna Afrika u nedjelju je priopćila da će privremeno prestati koristiti AstraZenecino cjepivo u sklopu svojeg programa cijepljenja, nakon što su rezultati pokazali da pruža minimalnu zaštitu od infekcije južnoafričkom varijantom COVID-19 koja dominira u toj državi.

Naime, britanski proizvođač lijekova AstraZeneca u subotu je objavio kako se čini da njegovo cjepivo protiv koronavirusa, razvijeno u suradnji sa Sveučilištem Oxford, pruža tek ograničenu zaštitu od južnoafričke varijante COVID-19, na temelju prvih podataka kliničkog ispitivanja.

Profesor Madhi je rekao kako smatra da se, nakon razmatranja o tomu može li cjepivo AstraZenece spriječiti i razvoj težeg oblika bolesti, došao do zaključka da se ono može usporediti s cjepivom tvrtke Johnson & Johnson koje se na kraju ipak pokazalo učinkovitim.

Istaknuo je da se studijom nije uspjela istražiti učinkovitost cjepiva AstraZenece u prevenciji težih oblika infekcije jer je prosječna starost njezinih sudionika iznosila 31 godinu pa stoga nisu predstavljali demografsku skupinu kod koje je uočen najveći rizik od ozbiljnih simptoma COVID-19.

Profesorica Sarah Gilbert, voditeljica odjela za istraživanje cjepiva u Oxfordu, rekla je da bi cjepivo ipak trebalo štititi od težeg oblika bolesti.

I kod ostalih farmaceutskih tvrtki koje razvijaju cjepivo zamjećujemo smanjenu učinkovitost protiv nekih varijanti virusa, no ona ipak pružaju zaštitu od smrtnog ishoda, hospitalizacija i težeg oblika bolesti, rekla je u nedjelju Gilbert.

Dodala je da će farmaceutske tvrtke vjerojatno do kraja godine razviti i modificiranu verziju cjepiva protiv južnoafričke varijante, poznate kao 501.V2 ili B.1.351.

Profesor Tulio de Oliviera, epidemiolog s Medicinskog fakulteta Nelsona Mandele, kazao je kako se nada da će cjepivo i dalje imati važnu ulogu u programu cijepljenja u Južnoj Africi.

Nadamo se da ćemo unatoč smanjenoj učinkovitosti u sklopu manjeg ispitivanja druge faze u Južnoj Africi ipak na kraju ustanoviti određenu učinkovitost kod teških infekcija, rekao je za BBC.

Mutacije otkrivene u Južnoj Africi mijenjaju dio virusa na koji ciljaju cjepiva, a to znači da će one vjerojatno na neki način utjecati na sva dosad proizvedena cjepiva.

I ispitivanja za cjepiva Novavaxa i Janssena, provedena u Južnoj Africi pokazala su manju učinkovitost protiv ove varijante, a oba trenutačno čekaju odobrenje britanskih regulatora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti