Znanstvenici upozoravaju na velik potencijalni problem s moždanim implantatima: Što se događa s pacijentima kad proizvođač napusti tu tehnologiju?

Kako se tehnologija moždanih implantata razvija, javlja se zabrinutost zbog napuštanja podrške za tu tehnologiju, što pak naglašava potrebu za smjernicama za zaštitu pacijenata i poticanje etičkih inovacija.

Branimir Vorša | 05.05.2024. / 10:06

Mikročip na zatiljku glave, ilustracija
Mikročip na zatiljku glave, ilustracija (Foto: Getty Images)

Obzirom na napredak tehnologije moždanih implantata javlja se goruća briga oko toga što se događa kada proizvođači odustanu od implantata? Za razliku od zastarjelih pametnih telefona, zamjena zastarjelih moždanih implantata nije tako jednostavna kao odlazak u lokalni servis.

Nedavno istraživanje, koje duboko zaranja u problem napuštanja tehnologije, naglašava potrebu za sveobuhvatnim smjernicama za ublažavanje potencijalnih posljedica. "Ova je studija uspostavila službenu definiciju napuštanja neuroloških uređaja", napominju napominju njezini autori, ističući hitnost regulatornih okvira za rješavanje ovog izazova u nastajanju. Spomenuta studija objavljena je u časopisu JAMA Network Open.

Kako se ta tehnologija kreće naprijed, tako napreduju i uređaji smješteni u našim mozgovima, zahtijevajući robusne strukture za dugoročnu održivost. Znanstvenici naglašavaju važnost jasnih smjernica za stalnu podršku i uspostavu sigurnosnih mreža za snalaženje u hitnim slučajevima.

Autori novog istraživanja ukazali su i na raniju studiju slučaja, koja je istaknula problem ljudskih žrtava kada proizvođač implantata prestane s radom, ostavljajući pacijente na cjedilu. "Bilo je to kao da sam oduzeo onaj dio sebe koji me činio potpunim", riječi su jednog od pacijenata iz te studije, koji je naglasio duboko osobne posljedice napuštanja tehnologije od proizvođača.

Definicija napuštanja tehnologije

Prema autorima nove studije, neuspjeh u adekvatnom informiranju pacijenata o njihovim odgovornostima ili rješavanju hitnih potreba, predstavlja napuštanje. Ti se potencijalni scenariji moraju pomno zaštititi kako bi se održala dobrobit pacijenata i etički standardi.

Iako postoje neke iznimke, poput uređaja koji se koriste u kliničkim ispitivanjima, znanstvenici tvrde da bi sudionici takvih ispitivanja trebali dobiti sveobuhvatne informacije i nepokolebljivu podršku tijekom cijelog svog angažmana.

Usred ove tekuće rasprave, prvijenac Neuralinka, čiji je vlasnik Elon Musk, izaziva niz reakcija sa svojim inauguracijskim ljudskim implantatom, obećavajući revolucionarne mogućnosti za one koji se bore s paralizom. Međutim, usred uzbuđenja, imperativ sigurnosti i odgovornog korištenja ostaje najvažniji.

Na kraju, autori studije izražavaju nadu da će njihovo istraživanje potaknuti šire rasprave i potaknuti provedbu regulatornih mjera kako bi se osigurao kontinuirani pozitivan učinak ovih revolucionarnih inovacija. "Potičemo takve rasprave i pozdravljamo sudjelovanje", poručili su, zalažući se za zajedničke napore u rješavanju višestranih izazova koje donosi napredna neurotehnologija.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti