Sastanci po sudskim hodnicima, međusobne optužbe za krađu ideja i patenata, sve je to dio života u visokim poslovnim krugovima, iznimka, naravno, nije ni IT sektor...

Rezultati koji su stigli kao dio izvješća tvrke Lex Machina, koja je zapravo odvjetničko-analitički ured smješten u Menlo Parku u američkoj kaliforniji, zapravo nisu nikakvo iznenađenje. Jer, tvrtka protiv koje je podnijeto najviše tužbi za kršenje patenata u prošloj godini je - Apple! Ako se zna da je Apple prema ljestvici top 500 svjetskih kompanija magazina Fortune na vrhu, onda "zov novca" vrlo često natjera mnoge da se upuste u tužbu protiv takvih kompanija kako bi pokušali zaraditi poprilične svote novca. Apple je, dakle, 2013 godine morao na sud ukupno 59 puta kako bi dokazao da nije kršio patentne zakone, odnosno ukrao nečiju drugu ideju.

Problem ovog izvješća koje je apsolutno vjerodostojno leži u činjenici da ne sadrži podatke po koliko je tužbi Apple zapravo kriv, niti na koje patente su se odnosile ove tužbe. Vjerojatno se dio odgovora na pitanje zašto nema tih podataka krije u spoznaji da sudski procesi još uvijek traju. Prvi do Applea na ljestvici tuženih kompanija iz IT sektora je Amazon, slijedi AT&T, dok je na četvrtom mjestu Google. Bilo bi lijepo znati koju su sve patenti "ukradeni", tko je dobio, a tko izgubio sudske procese i koliko se ukupno novaca "okrenulo" u tužbama, ali za sada je sve to ostalo nepoznato, a i u medijima se takvi podaci pojavljuju tek kada se "zakače" veliki igrači međusobno. 

Izvor: Mashable

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju