Znate li koja je najprodavanija igraća konzola na svijetu?

Jedna je tvrtka sa svojim igraćim konzolama uvjerljivo zasjela na vrh najprodavanijih. Možete li pogoditi o kome se radi?

Martina Čizmić | 26.05.2020. / 12:08

PlayStation Classic (Foto: Sony) (Foto: Sony)

Posljednjih mjeseci industrija videoigara bilježi strelovit rast. Ljudi koji su prisilno morali ostati kod kuće zabavu i društvo potražili su u videoigrama.

Stoga ne iznenađuje da su gotovo svi proizvođači konzola i igara za konzole zabilježili dobre rezultate. No na tržištu je toliko različitih igara i konzola da je ponekad teško odabrati koju kupiti i koristiti. Neki igrači kupuju novu konzolu čim izađe, drugi godinama koriste istu i s nostalgijom se prisjećaju svoje prve konzole koja ih je uvela u svijet kontrolera i videoigara.

No znate li koja je konzola najprodavanija u svijetu? Ako ste odmah pomislili na PlayStation, bili ste u pravu.

Prema podacima iz Sonyja, PlayStation 2 najprodavanija je konzola na svijetu s ukupno prodanih 155 milijuna primjeraka. Kad se pojavila na tržištu, donijela je cijeli niz tehnoloških novosti, ali i videoigre koje su u tom trenutku bile pravi mamac za igrače. Na tržištu se pojavila 2000. godine, podršku je od Sonyja imala sve do 2013. godine, a u tom periodu za popularni PS2 predstavljeno je čak 3800 videoigara koje su bile prodane u nevjerojatnih 1,5 milijardi primjeraka.

PlayStation 4 (Foto: AFP) (Foto: Afp)

I drugo mjesto najprodavanijih konzola pripada PlayStationu, ali verziji 4. Kako se na tržištu pojavio 2013., baš kad je podrška za PS2 prestala, logično je zaključiti da su igrači svoj PS2 zamijenili s PS4. Prema posljednjim informacijama, jer PS4 je još uvijek moguće kupiti u trgovinama, i to u nekoliko inačica, diljem svijeta prodano je impresivnih 108 milijuna primjeraka. Glavna je prednost PS4 bila (i još uvijek jest) što u sebi sadrži većinu tehnologije i hardvera koji se koristi i u osobnim računalima, pa je studijima za videoigre bilo puno lakše osmišljavati i proizvoditi igre za PS4 nego za prethodne verzije PS-a. S obzirom na to da iz Sonyja najavljuju kako će PS5 malo kasniti, PS4 bi još mogao neko vrijeme uveseljavati igrače diljem svijeta.

PlayStation Classic (Foto: Sony) (Foto: Sony)

Na trećem mjestu najprodavanijih konzola originalni je PlayStation. Nakon što su propali pregovori između Nintenda i Sonyja o stvaranju zajedničke igraće konzole, dvije su tvrtke krenule svaka svojim putem i, kako se kaže, ostalo je povijest. Originalni PS na tržištu se pojavio davne 1994. godine i u potpunosti promijenio igranje videoigara. Prema podacima iz Sonyja, PS1 originalno je prodan u 102,5 milijuna primjeraka, no nastavio se prodavati i nakon izlaska nasljednika pa je tako PS1 prva konzola koja je dotaknula magičnu crtu od 120 milijuna prodanih primjeraka.

Hoće li i PS5 koji bi se trebao na tržištu pojaviti krajem 2020. nastaviti tu bogatu tradiciju i popularnost, tek ćemo vidjeti. No dok se nova verzija ne pojavi na tržištu, uvijek možete zaigrati neku igru na starijim konzolama. Čisto da ostanete u formi. 

PlayStation (Foto: AFP) Sony objavio detaljne informacije o PlayStationu 5, a jedan podatak posebno iskače

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti