SpaceX pokrenuo je Starlink s ciljem omogućavanja pristupa brzom internetu na cijeloj planeti, pri čemu njihov satelitski internet nije zamišljen kao konkurencija ili zamjena klasičnom fiksnom ili mobilnom internetu. S obzirom na to da je Starlinkov internet puno skuplji, fokus je prvenstveno na mjesta na kojem nema infrastrukture za brzi internet.

Slika nije dostupna Zahvaljujući SpaceX-u, u zrakoplovima bi mogli surfati velikim brzinama

Također, nedavno su iz SpaceX-a poručili kako će prilagoditi svoje terminale i za zrakoplove kako bi se njihov satelitski internet mogao koristiti i tijekom zrakoplovnih letova. Nije prošlo dugo od te najave, a već je postignut prvi dogovor o korištenju Starlinka na nebu.

Iz Hawaiian Airlinesa jučer su objavili da su potpisali ugovor sa SpaceX-om koji će putnicima u njihovim zrakoplovima omogućiti pristup satelitskom internetu. Prvi čovjek zrakoplovne tvrtke Peter Ingram rekao je kako su čekali dok tehnologija ne dohvati njihove visoke standarde pružanja usluge putnicima, no čekanje se isplatilo.

Pad Starlink satelita izazvan geomagnetskom olujom snimljen iznad Puerto Rica VIDEO Vatromet na noćnom nebu: Portorikanci imali pogled iz prvog reda na pad Muskovih Starlink satelita

Putnike ove kompanije posebno će razveseliti činjenica što će brzi satelitski internet biti besplatan za korištenje tijekom letova. Instalacija u zrakoplove počet će sljedeće godine tako da će putnici sa surfanjem početi tijekom 2023. godine. Usluga će biti dostupna u zrakoplovima Airbus A330 i A321neo te u novoj floti Boeinga 787-9 Dreamliner na letovima prema Sjevernoj Americi, Aziji i Oceaniji, no neće biti dostupna u Boeingu 717 na letovima između otoka na Havajima.

Izvor: ZDnet 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju