Zuckerberg: Društvene mreže ne bi smjele biti "arbitri istine"

Zuckerberg je kazao da Facebook, kada je u pitanju politički govor, "ne želi određivati što je točno ili netočno", ali da njegova kompanija ima svoje granice i ne dozvoljava lažne medicinske informacije, obeshrabrivanje izlaska na birališta ili obmane i prijevare.

Hina | 28.05.2020. / 15:13

Mark Zuckerberg (Foto: AFP)

 Šef Facebooka Mark Zuckerberg u četvrtak je kazao da se društvene mreže ne bi smjele postaviti kao čuvari političkog govora na internetu, iznijevši mišljenje o najavi predsjednika Donalda Trumpa da će regulirati tvrtke poput Twittera, Facebooka i Googlea zbog pristranosti i cenzure.

Ne mislim da bi Facebook, ili internetske platforme općenito, trebale biti arbitri istine, rekao je Zuckerberg u razgovoru za CNBC i nazvao to "opasnom linijom".

Trump se obrušio na Twitter nakon što je u srijedu kasno navečer osnivač Twittera Jack Dorsey intervenirao na tvit u kojem se predsjednik protivi glasanju pisanim putem, navodeći da će tvrtka ukazivati na "netočne ili sporne informacije generalno o izborima", ističući da je namjera povezati točke sukobljenih izjava i ukazati na spornu informaciju kako bi ljudi mogli sami prosuditi.

Slika nije dostupna Trumpova odmazda: Donosi izvršnu odredbu koja će velike tehnološke kompanije staviti u neugodnu situaciju

Twitter je uz Trumpov tvit dodao upozorenje kako je potrebno provjeriti činjenice uz njegove navedene tvrdnje, koje po mnogima nisu bile istinite

Zuckerberg je kazao da Facebook, kada je u pitanju politički govor, "ne želi određivati što je točno ili netočno", ali da njegova kompanija ima svoje granice i ne dozvoljava lažne medicinske informacije, obeshrabrivanje izlaska na birališta ili obmane i prijevare.

Postoje granice i mi ćemo ih se držati, ali općenito govoreći, želite omogućiti što širi raspon mišljenja i osebujne razlike u političkom govoru, istaknuo je Zuckerberg.

Američki predsjednik Trump najavio je reviziju zakona koji društvene mreže Twitter, Facebook i Alphabetov Google štiti od odgovornosti za sadržaje koje objavljuju njihovi korisnici te kani uvesti instrument zaštite od cenzure.

Trump je optužio društvene mreže za pristranost i kazao da "republikanci osjećaju da platforme društvenih medija u potpunosti guše konzervativne glasove".

Da bi to mogao, Savezno povjerenstvo za komunikacije (FCC) mora predložiti i pojasniti propise odlomka 230 Zakona o normama komuniciranja, koji uvelike internetske platforme izuzima od pravne odgovornosti za sadržaje koje objavljuju njihovi korisnici.

S promjenama tog zakona tehnološke kompanije bi bile izložene sudskim tužbama.

Od FCC-a se sada traži da ispita bi li uređivanje sadržaja koje poduzimaju društvene mreže moglo rezultirati gubitkom pravne zaštite koju te kompanije uživaju prema članku 230.

Od savezne agencije se traži da preispita pribjegavaju li medijske platforme obmanjujućim sredstvima kako bi moderirale sadržaj i proturječe li te njihove prakse uvjetima poslovanja.

U prijedlogu izvršne uredbe također stoji da će Ured za digitalnu strategiju Bijele kuće ponovo uspostaviti instrumente koji će građanima omogućiti da prijave cenzuru na internetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti