Trumpova odmazda: Donosi izvršnu odredbu koja će velike tehnološke kompanije staviti u neugodnu situaciju

Trump je krenuo u otvorenu borbu protiv društvenih mreža. Nakon što se obrušio na Twitter, priprema dokument koji će ih sve staviti u nepovoljan položaj.

Martina Čizmić | 28.05.2020. / 08:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki predsjednik Donald Trump trebao bi tijekom dana potpisati izvršnu odredbu koja se odnosi na društvene medije, izvijestili su američki mediji pozivajući se na informacije iz Bijele kuće.

Navodno bi odredba trebala omogućiti federalnim agencijama da kažnjavaju društvene mreže poput Twittera, Facebooka i Googlea zbog načina na koji moderiraju sadržaj, a neki pravni stručnjaci upozoravaju i kako bi mogla otvoriti prostor za brojne tužbe.

Prema nekim informacijama, glavnu bi ulogu u toj odredbi dobili američko Ministarstvo trgovine i Federalna komisija za komunikacije, koji bi trebali pomno pregledati i, po mogućnosti, smanjiti područje koje pokriva odredba iz 1996. godine koja internetskim kompanijama daje svojevrsni imunitet od sadržaja koji korisnici objavljuju na njihovim stranicama i mogućnost da taj sadržaj moderiraju.

Takva je odluka donesena u Bijeloj kući nakon što je Twitter prvi put jedan od Trumpovih tvitova označio kao neistinit.

Donald Trump na Twitteru Trumpov tvit prvi put označen kao neistinit

Iz Twittera su pojasnili kako je do označavanja došlo jer se Trump ogriješio o njihove smjernice za korištenje u kojima se navodi kako nije dopušteno "manipuliranje ili uplitanje u izbore".

 

Trump to nije dobro prihvatio, obrušio se na društvene mreže, uz optužbe za uplitanje u američke predsjedničke izbore i zatiranje slobode govora.

Slika nije dostupna Trump prijeti društvenim mrežama: Ako nastavite utišavati konzervativne glasove, regulirat ćemo vas ili zatvoriti!

Odgovorio mu je čak i osnivač Twittera Jack Dorsey, koji je istaknuo kako je za bilo kakve poteze kompanije odgovoran on.

Molim da ostavite naše zaposlenike izvan toga. I dalje ćemo nastaviti upozoravati na netočne i opovrgnute informacije o izborima diljem svijeta. I priznat ćemo kad napravimo bilo kakve pogreške, stoji u Dorseyevu tvitu. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti