Zuckerberg predstavio novu društvenu mrežu! Facebook vas poziva da mu predate svoj život

Facebookova f8 konferencija privukla je pažnju javnosti i medija kao niti jedna do sada. Tehnološki portali tjednima nagađaju što će Mark Zuckerberg predstaviti

Zimo Zimo Ivan Klarić | 22.09.2011. / 21:29

Zuckerberg predstavio novu društvenu mrežu! Facebook vas poziva da mu predate svoj život

Facebookova f8 konferencija privukla je pažnju javnosti i medija kao niti jedna do sada. Tehnološki portali tjednima nagađaju što će Mark Zuckerberg predstaviti, odnosno promijeniti na vodećoj svjetskoj društvenoj mreži.

Sada je i to poznato! Zuckerberg je 'šokirao' sedamsto milijuna korisnika.

U trenutku kada je Mark Zuckerberg došao na pozornicu video livestream pratilo je preko 65.000 ljudi širom svijeta.

Prva velika novost koju je mark Zuckerberg predstavio jest Timeline.


Timeline


Timeline možemo opisati kao ponudu Facebooka da mu predate svoj život, od rođenja do ovog trenutka. „Biti ćete ponosni što ovo mjesto možete nazvati svojim domom“, rekao je Mark Zuckerberg.

Timeline je nova Facebookova funkcija koja će korisniku omogućiti da kronološki unese cijelu svoju povijest i sve najzanimljivije događaje iz života koje želi podijeliti s prijateljima. Facebook će time dobiti još bolji uvid u navike korisnika te time oglašivačima ponuditi još efikasnije oglašavanje u vidu boljeg targetiranja korisnika. Facebook će ovom funkcijom postat savršenija marketinška platforma, no otvoreno je pitanje kako će na Zuckerbergovu prezentaciju reagirati udruge za zaštitu privatnosti.

Mark Zuckerberg je tijekom izlaganja istaknuo kako će korisnik moći za svaku od stavki unutar Timelinea uređivati postavke privatnosti.


Open Graph


Druga velika novost, još veća od prve, jest Open Graph, funkcija koja donosi potpuno novu organizaciju aplikacija unutar Facebooka. Open Graph bit će biti sinkroniziran s Timelineom. Dakle, ukoliko igrate određenu igricu na Facebooku, vaši prijatelji će unutar Timelinea uvijek moći vidjeti što ste igrali, kad ste igrali te do kojeg ste nivoa došli.

Zuckerberg je istaknuo Open Graph kao veliku stvar za Facebook, koja će tu društvenu mrežu odvesti na višu razinu.

Tako ćemo primjerice unutar Open Grapha imati podskupinu aplikacija Lifestyle, a unutar Lifestylea primjerice Cooking ili Running. Ukoliko ste povezani s aplikacijom Running, u trenutku obavljanja aktivnosti svi vaši prijatelji moći će vidjeti gdje trčite, koliko dugo i kakvim ritmom.

Facebook je na novim funkcijama surađivao s preko deset drugih velikih tehnoloških kompanija. Tako je primjerice ostvarena dugo najavljivana suradnja sa Spotify-em, pomoću kojeg će korisnici slušati glazbu s prijateljima. Video ćemo unutar Facebooka gledati putem Hulu-a ili Netflixa.

Primjera radi, vaš prijatelj sluša glazbu putem Spotify-a. Vama će se to prikazati unutar News Feeda ili Tickera, također nove Facebookove funkcije pomoću koje je moguće pratiti trenutne aktivnosti prijatelja, a koja je već dostupna i u Hrvatskoj. Automatski je moguće pridružiti se prijatelju u slušanju iste glazbe. Također svi drugi prijatelji moći će vam se pridružiti.

Sa svim novim Facebookovim funkcijama uskoro ćete se i sami upoznati, ali u suštini, korisnik će od sada mnogo više događanja iz privatnog života dijeliti s prijateljima. Što kuhate, gledate, slušate, čitate...? Što god radili, moći ćete vrlo jednostavno dijeliti s prijateljima na Facebooku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti