Zuckerberg prestigao Muska i postao treća najbogatija osoba na svijetu

Ako se ovakav rast cijene dionice Mete nastavi, Zuckerberg bi u budućnosti mogao postati najbogatiji na svijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.04.2024. / 10:40

Mark Zuckerberg (Foto: Afp)

Na listi najbogatijih osoba na svijetu godinama se izmjenjuju ista imena i većinom su to osnivači i izvršni direktori velikih tehnoloških kompanija, uz poneku iznimku poput Bernarda Arnaulta. Godinama je ovom listom vladao Bill Gates, dok se posljednjih godinama na njoj izmjenjuju osobe poput Elona Muska i Jeffa Bezosa.

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Nove kritike na račun šefa Facebooka: “Bogatstvo mu je udarilo u glavu”

Njihovo bogatstvo konstantno raste i pada, ovisno o poslovanju kompanija, glasinama o proizvodima ili servisima koje pripremaju, potezima konkurenata i slično. U roku od nekoliko mjeseci ili kvartala situacija se tako može drastično promijeniti, što najbolje možemo vidjeti na primjeru Marka Zuckerberga i njegove usporedbe s Elonom Muskom. Nakon teškog razdoblja za osnivača Facebooka i njegovu Metu u 2022. godini kada je tržišna vrijednost tvrtke, kao i Zuckerbergovo osobno bogatstvo bilo u značajnom padu, od prošle godine oni bilježe strelovit uspon.

Na krilima odličnih poslovnih rezultata, kao i pozitivnih najava i očekivanja za budućnost, prošli je tjedan ponovno porasla cijena dionice Mete, dok je Tesla nakon četiri godine u prvom kvartalu zabilježila prvi pad prodaje automobila, što je utjecalo na pad dionice veći od sedam posto. Od početka ove godine, Tesla je u minusu od čak 34 posto.

Rast Mete i pad Tesle odrazio se i na bogatstvo njihovih osnivača. Mark Zuckerberg tako je prestigao Muska i postao je treća najbogatija osoba na svijetu prema Bloombergovom popisu milijardera.

Prema njihovom popisu Arnault se nalazi na prvom mjestu s bogatstvom od 223 milijarde dolara, Bezos je drugi s 207 milijardi dolara, dok je sada na trećem mjestu Zuckerberg koji je prestigao Muska. Mark je težak 187 milijardi dolara, dok bogatstvo Muska iznosi 181 milijardu. Na petom mjestu je Bill Gates čije bogatstvo iznosi 153 milijarde dolara.

Steve Ballmer Sin bivšeg šefa Microsofta objasnio kako izgleda odrastati uz slavnog i bogatog oca

Ovo je prvi put od 2020. godine da se Zuckerberg probio na popis tri najbogatije osobe na svijetu, a s obzirom na to da predviđanja analitičara govore kako je pred Metom daljnji rast prihoda i cijene dionice, ne treba se iznenaditi ako njen osnivač i CEO s vremenom postane najbogatija osoba na svijetu.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti