Zuckerbergove glavobolje: Za pad mreže odgovoran loš server, a sad ga napuštaju i dugogodišnji suradnici

Cox je godinama slovio kao "desna ruka" Zuckerbergu i prva osoba koja bi uskočila na Markovo mjesto kad bi on odlučio otići iz tvrtke. No, nakon 13 godina odlazi.

Martina Čizmić | 15.03.2019. / 08:09

Chris Cox i Mark Zuckerberg (Foto: Facebook)

Marku Zuckerbergu sigurno nije lako ovih dana. Nakon što su Facebook i njegovi servisi dva dana korisnicima zadavali glavobolje, otkriveno je kako je za najveći pad društvene mreže u povijesti odgovoran jedan mali server.

I dok su deseci milijuna korisnika diljem svijeta nervozno promatrali svoje ekrane iščekujući povratak Facebooka, Messengera, Instagrama i WhatsAppa, u Facebookovim se prostorijama odvijala prava drama.

Facebook Katastrofalni pad Facebooka i dalje traje: O najgorim su se problemima u povijesti oglasili na - Twitteru

Glavni i odgovorni za proizvode u Facebookovom svijetu, Chris Cox, najavio je svoj odlazak. Cox je godinama slovio kao "desna ruka" Zuckerbergu i prva osoba koja bi uskočila na Markovo mjesto kad bi on odlučio otići iz tvrtke. No, nakon 13 godina odlazi.

Više od desetljeća, dijelio sam istu poruku u koju smo Mark i ja vjerovali: Povijest društvenih medija još nije napisana i njeni učinci nisu neutralni. Povezani su s bogatstvom i kompleksnošću društvenog života. Kao njegovi graditelji, moramo biti spremni razumjeti njegov utjecaj - sve dobro i sve loše - i svakodnevno se truditi da ga okrenemo prema pozitivnom, prema dobrom. To je naša najveća odgovornost, napisao je Cox na Facebooku.

Neki smatraju da je Coxov odlazak rezultat promjena u Facebooku koje je Zuckerberg najavio, prvenstveno većem naglasku na privatnost. Naime, većina projekata na kojima je Cox radio postat će mnogo teži i kompliciraniji ako Facebook zaista uvede enkriptiranje podataka.

Kako je Mark istaknuo, okrećemo novu stranicu u razvoju naših proizvoda, fokusirat ćemo se na enkripciju, interoperabilnost, mrežu za razmjenu poruka. To je vizija proizvoda koja je u skladu s današnjim vremenom: moderna komunikacijska platforma koja balansira izražavanje, sigurnost, i privatnost. To će biti veliki projekt i trebat ćemo voditelje koji su uzbuđeni i željni provesti projekt, piše Cox.

Upravo njegova rečenica da će trebati voditelje, za neke je znak kako Zuckerberg i Cox više ne dijele istu viziju.

Mark Zuckerberg Facebook mijenja strategiju zbog veće zaštite privatnosti?

No, Cox nije jedini čelni čovjek koji odlazi iz Facebooka. Zuckerberg je potvrdio kako će tvrtku napustiti i Chris Daniels koji je vodio WhatsApp posljednjih godinu dana. Njegov posao preuzet će Will Cathcart koji je zadužen za Facebookovu aplikaciju.

Čini se kako Facebook očekuju dodatne promjene, a najava o jačanju privatnosti nekima u toj tvrtki, očito, nije baš najbolje legla.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti