Marku Zuckerbergu sigurno nije lako ovih dana. Nakon što su Facebook i njegovi servisi dva dana korisnicima zadavali glavobolje, otkriveno je kako je za najveći pad društvene mreže u povijesti odgovoran jedan mali server.

I dok su deseci milijuna korisnika diljem svijeta nervozno promatrali svoje ekrane iščekujući povratak Facebooka, Messengera, Instagrama i WhatsAppa, u Facebookovim se prostorijama odvijala prava drama.

Glavni i odgovorni za proizvode u Facebookovom svijetu, Chris Cox, najavio je svoj odlazak. Cox je godinama slovio kao "desna ruka" Zuckerbergu i prva osoba koja bi uskočila na Markovo mjesto kad bi on odlučio otići iz tvrtke. No, nakon 13 godina odlazi.

Više od desetljeća, dijelio sam istu poruku u koju smo Mark i ja vjerovali: Povijest društvenih medija još nije napisana i njeni učinci nisu neutralni. Povezani su s bogatstvom i kompleksnošću društvenog života. Kao njegovi graditelji, moramo biti spremni razumjeti njegov utjecaj - sve dobro i sve loše - i svakodnevno se truditi da ga okrenemo prema pozitivnom, prema dobrom. To je naša najveća odgovornost, napisao je Cox na Facebooku.

Neki smatraju da je Coxov odlazak rezultat promjena u Facebooku koje je Zuckerberg najavio, prvenstveno većem naglasku na privatnost. Naime, većina projekata na kojima je Cox radio postat će mnogo teži i kompliciraniji ako Facebook zaista uvede enkriptiranje podataka.

Kako je Mark istaknuo, okrećemo novu stranicu u razvoju naših proizvoda, fokusirat ćemo se na enkripciju, interoperabilnost, mrežu za razmjenu poruka. To je vizija proizvoda koja je u skladu s današnjim vremenom: moderna komunikacijska platforma koja balansira izražavanje, sigurnost, i privatnost. To će biti veliki projekt i trebat ćemo voditelje koji su uzbuđeni i željni provesti projekt, piše Cox.

Upravo njegova rečenica da će trebati voditelje, za neke je znak kako Zuckerberg i Cox više ne dijele istu viziju.

No, Cox nije jedini čelni čovjek koji odlazi iz Facebooka. Zuckerberg je potvrdio kako će tvrtku napustiti i Chris Daniels koji je vodio WhatsApp posljednjih godinu dana. Njegov posao preuzet će Will Cathcart koji je zadužen za Facebookovu aplikaciju.

Čini se kako Facebook očekuju dodatne promjene, a najava o jačanju privatnosti nekima u toj tvrtki, očito, nije baš najbolje legla.