Mnogo dobrih pitanja, malo pravih odgovora: Zuckerbergovo gostovanje u Europskom parlamentu bilo je tek dobro osmišljena predstava

Gostovanje Marka Zuckerberga u Europskom parlamentu omogućilo mu je da još jednom ponovi sve što smo već čuli.

Martina Čizmić | 23.05.2018. / 08:06

Mark Zuckerberg (Foto: © European Union 2018 - Source : EP) (Foto: © European Union 2018 - Source : EP)

Gostovanje Marka Zuckerberga u Europskom parlamentu trebalo je biti prilika za postavljanje konkretnih pitanja i pritiskanje šefa Facebooka da osobno da konkretne odgovore na ta ista pitanja. No to se nije dogodilo.

Način na koji su predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i Facebook dogovorili Zuckerbergov boravak u Bruxellesu zapravo nije dopuštao ništa više od dobro osmišljene i koreografirane predstave u kojoj Zuckerberg pokazuje dobru volju da odgovori na sva pitanja, ali to, u konačnici, ne čini.

Sat i pol predstavnici političkih stranaka u Europskom parlamentu postavljali su prilično dobro osmišljena i konkretna pitanja Zuckerbergu – od toga je li Facebook zaista spreman za GDPR do toga hoće li obeštetiti europske korisnike zato što su njihovi osobni podaci bili u rukama Cambridge Analytice?

Posebno je znakovito i zanimljivo bilo pitanje je li slučaj Cambridge Analytica samo prvi u nizu i vrh ledenog brijega, s obzirom na to da Facebookova istraga sumnjivih aplikacija i dalje traje?

Uostalom, Europski parlament objavio je sva pitanja koja su Zuckerbergu postavljena i na koja traže njegov odgovor.

Prilika da pokaže dobru volju i izbjegne odgovoriti na sva škakljiva pitanja

A što je Zuckerberg odgovorio na ta pitanja? Pa, ništa konkretno. Kako je sam rekao, "zbog kratkog vremena koje mu je preostalo" odgovarao je kumulativno na pitanja po temama.

Tako smo opet mogli čuti kako se ispričava zbog propusta te kako se to ne bi dogodilo s današnjom politikom koju Facebook ima prema zaštiti podataka. Kako su u potpunosti predani usklađivanju s GDPR-om i kako je uvjeren da će Facebook do 25. svibnja (koji se približava velikim koracima) biti spreman.

Rekao je i kako podržava regulativu koja se odnosi na zaštitu korisnika i osobnih podataka, no nije izrijekom rekao da bi na tako nešto pristao niti kako bi se to odrazilo na sam Facebook.

Iako je rekao da rade na tom da se situacija s uplitanjem Rusa u američke predsjedničke izbore, više nikad ne ponovi, nije uspio uvjeriti parlamentarce (a ni nas ostale koji smo cijelu predstavu gledali putem prijenosa uživo) da će to zaista uspjeti i napraviti.

U konačnici, Zuckerberg se (ponovno po ne znamo koji put) ispričao za cijelu situaciju, zahvalio na prilici da gostuje u Europskom parlamentu i najavio kako će "poslati nekoga da odgovori na tehnička pitanja" koja su parlamentarci imali.

Razočaranje, frustracije i status quo

Sve u svemu, veoma razočaravajuće.

Postavlja se pitanje zašto nije bilo organizirano pravo ispitivanje, odnosno svjedočenje pred svim zastupnicima u Parlamentu, koji bi zasigurno postavljali puno škakljivija pitanja. Iako ni ova koja su predstavnici potavljali nisu bila za odbaciti.

No možda su cijelom predstavom najrazočaraniji bili članovi britanskog Parlamenta koji su od svojih briselskih kolega očekivali više.

Predsjednik odbora Damian Collins, koji uporno traži od Zuckerberga da se pojavi pred britanskim Parlamentom i odgovori na konkretna pitanja, bio je najviše razočaran cijelom predstavom.

 

 

Nazvao ju je "popuštenom prilikom" tijekom koje je Zuckerberg izbjegao sva "teška pitanja" te na kraju istaknuo kako je vrijeme da se pojavi u Londonu.

Pred Kongresom je Zuckerberg izgledao žuto i bolesno, a odgovarao je na pitanja punih 10 sati. U Europski parlament došao je dobro raspoložen, nasmijan i svjestan činjenice da mu parlamentarci ne mogu ništa.

Uostalom, možda cijelu ilustraciju najbolje govori rečenica koju je nakon cijele predstave, na konferenciji za medije, rekao predsjednik EP-a Antonio Tajani.

On nije građanin Europske unije i nije se morao pojaviti ovdje.

Baš tako, nije. Uštedio bi nam svima nekoliko sati gledanja reprize i slušanja istih floskula.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti