Airbus predstavio leteći taksi: CityAirbus bi trebao prvi put poletjeti 2023. godine

Leteći taksi je prilično tih, ima doseg od samo 80 km te može uhvatiti brzinu od 120 km/h.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.09.2021. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prijevoz taksijima u budućnosti mogao bi biti radikalno drukčiji u odnosu na prijevoz kakvim se koristimo danas. Dio tehnoloških i automobilskih kompanija smatra kako ćemo se i dalje voziti i automobilima, no u njima neće biti vozača te će njima u potpunosti upravljati računala. Da takav taksi-prijevoz nije daleka budućnost pokazao nam je Waymo, Googleova kompanija čiji autonomni taksiji već neko vrijeme prevoze putnike u ograničenom području Phoenixa.

Slika nije dostupna Infrastruktura budućnosti: Krajem godine otvara se zračna luka za leteće taksije i dronove

No osim na cestama, taksiji će nas u budućnosti voziti i - zrakom. Već su predstavljeni različiti modeli letećih taksija (Npr. Uber je razvijao svoje taksije, no odjel za razvoj je prodao, veliki novac u ovo tržište ulaže i Hyundai itd.), a novu generaciju svog letećeg taksija predstavio je i Airbus.

Prvu generaciju svojih letjelice počeli su razvijati još 2016. godine, a sada su je unaprijedili i predstavili novu generaciju čiji je prvi let zakazan za 2023. Nakon prvog leta prototipa proći će još neko vrijeme (naravno, ako sve bude OK i ne bude nekih nepredviđenih situacija s razvojem) prije certificiranja tog letećeg taksija. U Airbusu vjeruju kako će to biti 2025. godine.

Letjelica je namijenjena urbanom prijevozu na male udaljenosti, a s obzirom na to da će moći polijetati i slijetati vertikalno (VTOL), za ovaj leteći taksi neće biti potrebne posebne posebne piste. Pokreće ga osam električnih motora (svaki snage 100 kW, odnosno 130 KS) s kojima će CityAirbus moći letjeti brzinama do 120 km/h, no njegov doseg iznosi skromnih 80 km. Za letove s jedne strane grada na drugi to bi trebalo biti dovoljno, no nakon samo nekoliko kraćih vožnji CityAirbus trebao bi uzeti pauzu za punjenje baterija.

Slika nije dostupna Krajem desetljeća leteći taksiji letjet će iznad glava stanovnika Los Angelesa i New Yorka

U njemu neće biti pilota, već će se s njim upravljati udaljeno, a u letećem taksiju ima mjesta samo za četiri putnika. Ono što su posebno naglasili iz Airbusa jest da je njihova letjelica prilično tiha (prilikom leta buka iznosi manje od 65 decibela, odnosno 70 pri slijetanju).

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti