Američko pravosuđe razotkrilo najveću krađu bitcoina u povijesti: "To pokazuje da kriptovalute nisu sigurno utočište za kriminalce"

Riječ je o najvećoj financijskoj zapljeni američkog ministarstva pravosuđa, poručila je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Lisa Monaco, dodajući u priopćenju kako to pokazuje da kriptovalute "nisu sigurno utočište za kriminalce".

Branimir Vorša | 09.02.2022. / 09:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je u utorak da je razotkrilo najveću krađu kriptovalute dosad, zaplijenivši rekordnih 3,6 milijardi dolara u bitcoinu.

Krađa je povezana s hakiranjem digitalne kriptoburze Bitfinex 2016., a američke vlasti uhitile su dvoje supružnika iz New Yorka pod optužbama za pranje novca.

Trošilo se na...

Ilya "Dutch" Lichtenstein (34) i njegova supruga Heather Morgan (31), Njujorčani koji su uhićeni na Manhattanu u utorak ujutro, potrošili su nezakonitu zaradu na raznorazne predmete, u rasponu od zlata i NFT-a, do poklon kartice Walmarta vrijednosti od 500 dolara, ističu američki tužitelji.

Slika nije dostupna Je li gotova “kriptozima”? Vrijednost bitcoina i ethera ponovno raste

Par je imao aktivne javne profile, a Morgan je bila poznata kao rap-pjevačica Razzlekhan, pseudonim za koji je na svojoj internetskoj stranici rekla da se odnosi na Džingis Kana, ali s više pizza.

Riječ je o najvećoj financijskoj zapljeni američkog ministarstva pravosuđa, poručila je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Lisa Monaco, dodajući u priopćenju kako to pokazuje da kriptovalute nisu sigurno utočište za kriminalce.

Lichtenstein i Morgan suočeni su s optužbama za urotu radi pranja novca, kao i za prijevaru američke države. Slučaj je podnesen američkom saveznom sudu u Washingtonu.

Roditeljski domovi kao polog za jamstva suda

Američka sutkinja za prekršaje Debra Freeman, sa saveznog suda na Mahattanu u New Yorku, odredila je navedenom paru supružnika jamstva, pet milijuna dolara za Lichtensteina i tri milijuna za Morgan te izdala zahtjev da njihovi roditelji stave svoje domove kao osiguranje za njihov povratak na sud.

Slika nije dostupna Investitori vjeruju kako će vrijednost bitcoina za 6 mjeseci premašiti 55 tisuća dolara

Par je optužen za urotu i pranje 119.754 bitcoina ukradenih nakon što je haker provalio u Bitfinex i pokrenuo više od 2000 neovlaštenih transakcija još 2016. godine. Dužnosnici Ministarstva pravosuđa rekli su da su transakcije u to vrijeme bile procijenjene na 71 milijun dolara u bitcoinima, ali s porastom vrijednosti te valute njihova vrijednost sad prelazi 4,5 milijarde dolara.

Trag koji je bio ključan

Ključni trag možda je došao iz kraha podzemnog digitalnog tržišta iz 2017. koji se koristio za pranje dijela ukradenih bitcoina. Američki dužnosnici rekli su da je dio novca prebačen na AlphaBay, verziju eBaya koja se nalazi na dark webu.

Kada je stranica uklonjena, vjerojatno je vlastima omogućila pristup internim zapisnicima transakcija AlphaBaya i povezivanje s računom kriptovalute na Lichtensteinovo ime, prema tvrtki za praćenje digitalnih valuta Elliptic.

Bitfinex je u priopćenju rekao da surađuje s američkim pravosuđem na utvrđivanju njihovih prava na povrat ukradenih bitcoina.

Lichtenstein i Morgan također su pokušali oprati novac putem mreže kriptoburza ili su tvrdili da novac predstavlja plaćanje start-up projektu koji je Morgan pokrenula, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Slika nije dostupna Rusija bi mogla krenuti stopama Kine i zabraniti korištenje i rudarenje kriptovaluta

Svestrana Heather "s više pizza" Morgan

Osim profila rap-pjevačice, Morgan se bavila i slikarstvom, modnim dizajnom te se predstavljala i kao svojevrsni korporativni trener. Jedan od njezinih nedavnih radova, ironično, nosi naslov Savjeti za zaštitu vašeg poslovanja od kibernetičkih kriminalaca i sadržavao je intervju s vlasnikom jedne kriptoburze o tome kako spriječiti prijevare.

Morgan, koja je na svom pojavljivanju na sudu nosila bijelu majicu s kapuljačom, često je bacila pogled na svoje roditelje, koji su sjedili u publici u sudnici. I ona i Lichtenstein, koji ima dvojno američko-rusko državljanstvo, kimnuli su dok ih je Freeman upozorila na teške posljedice ako pokušaju pobjeći.

"Prizemljeni" i u elektroničkim okovima

Oboje će biti stavljeni u kućni pritvor, s elektroničkim nadzorom, i bit će im zabranjeno sudjelovati u transakcijama kriptovalutama do suđenja, rekla je Freeman. Sudac u Washingtonu, gdje će se održati daljnja saslušanja, kasnije bi mogao postaviti drugačije uvjete, istaknula je Freeman.

Tužitelji su tražili da se oboje pritvore prije suđenja, tvrdeći da postoji opasnost od njihova bijega. No Freeman je rekla da ju je potaknuo argument braniteljice Anirudh Bansal da su i Lichtenstein i Morgan znali da su pod istragom od studenog i da su unatoč tome ostali u Sjedinjenim Državama.

Slučajevi poput ovih pokazuju da američko ministarstvo pravosuđa "može pratiti novac preko blockchaina, baš kao što smo ga mi oduvijek pratili unutar tradicionalnog financijskog sustava", rekao je Kenneth Polite, pomoćnik glavnog državnog odvjetnika Odjela za kaznene poslove.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti