Apple žestoko napada smartphone tržište: Predstavljena čak četiri nova modela iPhonea, svi s podrškom za 5G

Na današnjoj virtulanoj konferenciji Apple je predstavio četiri nova modela iPhonea s dijagonalama ekrana od 5,4 pa do čak 6,7 inča i cijenama od 699 dolara pa do preko tisuću dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2020. / 20:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako živimo u vrijeme pandemije i globalne gospodarske krize, nakon današnjeg predstavljanja četiriju novih modela iPhonea, u Appleu će s velikim optimizmom očekivati početak prodaje svojih telefona. Dok su na početku predstavljali samo jedan model iPhonea, sada je ta brojka narasla na čak četiri modela (uz postojeći iPhone SE) - iPhone 12 i 12 mini te iPhone Pro i Pro Max.

Svim modelima zajedničko je to što imaju najnoviji Appleov hardver (čipset A14 Bionic), OLED ekrane te podršku za 5G. Poseban naglasak iz Applea su stavili na 5G, velike brzine i malu latenciju koju omogućava nova generacija mobilne mreže. Zanimljivo je što dolazi s posebnim "smart data" modom koji, radi uštede baterije, kombinira korištenje 4G-a i 5G-a koji se koristi samo onda kada to aplikacije zahtijevaju.

Iako, naravno, niti jedan model nije jeftin, za novi iPhone ipak nije potrebno platiti tisuću dolara, već je početna cijena najjeftinijeg iPhonea 12 699 dolara, što bi ljubiteljima te kompanije trebalo biti prihvatljivo. Za tu cijenu dostupan je model iPhone mini (prvi put da je Apple upotrijebio mini u imenu svojih telefona), koji dolazi s ekranom dijagonale 5,4 inča, a dostupan je u modelima sa 64, 128 i 256 GB prostora za pohranu. U odnosu na iPhone 8, koji ima ekran dijagonale 4,7 inča, 12 mini ima veći ekran, ali je 11 posto tanji, 15 posto manji i 16 posto lakši.

Pokreće ga "najbrži procesor na svijetu" A14 Bionic, ima odličnu grafiku te dvije kamere rezolucije 12 MP (jedna je ultraširoka), s kojima je snimanje fotografija u uvjetima slabije osvijetljenosti još bolje u odnosu na model iPhone 11. Svakako treba spomenuti i tzv. keramički štit, odnosno dodatnu zaštitu zahvaljujući kojoj je ekran mnogo izdržljiviji.

Razlika između minija i običnog iPhonea 12 jest u veličini ekrana (model 12 ima 6,1-inčni ekran) i, naravno, cijeni jer je dvanaestica sto dolara skuplja. Model 12 moći će se prednaručiti već od 13. listopada, a kupiti od 23 listopada.

iPhone 12 Pro i Pro Max

Istu dijagonalu ekrana ima i iPhone 12 Pro te će moći prednaručiti i kupiti na iste datume kao i iPhone 12. Bit će dostupan u verzijama sa 128, 256 i 512 GB memorije, a njegova početna cijena iznosit će 999 dolara. U odnosu na “obične” dvanaestice, modeli 12 Pro i Pro Max (koji ima dijagonalu ekrana od 6,7 inča) imaju tri stražnje kamere (sve tri su rezolucije 12 MP) - širokokutnu, ultraširokokutnu te telefotokameru s 4X optičkim zumom. Također, modeli Pro imaju i LiDAR, koji se nalazi pored kamera i mjeri koliko dugo treba svjetlu da dođe do objekta i nazad tako da “iPhone razumije svijet oko sebe”, omogućuje skeniranje prostora i korištenje AR objekata. Koristi se i za autofokus, može brže identificirati objekte i do šest puta skratiti vrijeme fokusa, a koristi se i za snimanje fotografija i videa.

Prilikom predstavljanja iz Applea su naročito naglasili kvalitetu kamera i fotografske i videomogućnosti koje donose "iskustvo kakvo nije moguće na klasičnim kamerama". Model 12 Max Pro stajat će 1099 dolara, a kao i iPhone 12 mini, moći će se prednaručiti 6. studenog, dok će se u prodaji pojaviti 13. studenog.

Osim telefona, predstavljen je i HomePod mini, pametni zvučnik manjih dimenzija i cijene 99 dolara te MagSafe, inteligentni sustav magneta za bežično punjenje i povezivanje s drugim dodacima, a bit će dostupna i verzija za punjenje iPhonea i Apple Watcha u isto vrijeme.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti