Appleov automobil budućnosti: Do 2025. namjeravaju predstaviti automobil koji neće imati volan niti papučice gasa i kočnice

Već za 4 godine cestama bi se mogli kretati automobili s logom jabuke kojima će u potpunosti upravljati računala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.11.2021. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čini se kako su se u Appleu odlučili u kojem smjeru žele krenuti s razvojem vlastitog automobila te bi se za 4 godine na tržištu trebao pojaviti - Apple Car. O ovom se vozilu piše već dugo godina, a Apple je s početnim razvojem krenuo još 2014. Od tada do danas kompanija je više puta mijenjala planove te su prvo razmišljali o automobilu, zatim su se fokusirali na softver za autonomnu vožnju koji bi licencirali proizvođačima vozila, no posljednje glasine objavljene prošlog tjedna govore da su Cook i ekipa zaista odlučili krenuti s razvojem vlastitog električnog automobila.

Slika nije dostupna Apple nastavlja pregovore s proizvođačima komponenata za svoj električni automobil

Opis njihova vozila zvuči kao nekakav automobil budućnosti jer u njemu ne bi trebalo biti volana, niti papučica za gas i kočnicu. Jasno, sve to govori kako bi Apple Car trebao biti potpuno autonoman te bi svi ljudi u njemu bili samo putnici, a upravljanje bi prepustili računalu.

Takvo računalo pokretat će novi Appleov čip na kojem inženjeri kompanije rade već neko vrijeme i riječ je o ”najnaprednijoj komponenti koju je Apple interno razvio do sada”, tvrde u svom ekskluzivnom izvještaju novinari Bloomberga. Takav će čip, vjeruju u Appleu, biti dovoljno snažan za računalo i umjetnu inteligenciju koja će upravljati automobilom. No zbog toga bi se trebao i snažno zagrijavati, što predstavlja novi izazov za ekipu iz te kompanije koja će trebati razviti i napredan sustav hlađenja.

Apple ipak neće u potpunosti sam moći napraviti cijeli automobil, već su im za taj proces potrebni i partneri. Mediji su već nagađali o brojnim kompanijama s kojima je Apple stupio u kontakt - jedno se vrijeme čak činilo da će to biti Hyundai, no do sada s niti jednom kompanijom još nije potpisan ugovor.

Osim što namjeravaju napraviti automobil bez volana i papučica za gas i kočnicu, u Appleu razmišljaju i o potpuno drukčijem rasporedu sjedala unutar vozila. Naime, sva sjedala bi mogla biti okrenuta prema unutrašnjosti vozila tako da, dok računalo upravlja automobilom, putnici mogu biti okrenuti jedan prema drugome kao u dnevnoj sobi, a ne u automobilu.

Slika nije dostupna Nema više tajni: Ovo je još jedan dokaz velikih Appleovih planova za ovo desetljeće

S obzirom na to da je do planiranog predstavljanja automobila ostalo još najmanje četiri godine, jasno je kako se do tada svašta može promijeniti. Apple bi, zbog regulative, ipak mogao postaviti volan u automobil kako bi putnici u njemu mogli preuzeti kontrolu u određenim situacijama. Također, ako razvoj tehnologije ne bude išao u očekivanom smjeru, odnosno očekivanom brzinom, Cookova kompanija bi mogla pomaknuti rok predstavljanja nakon 2025. ili bi se mogli odlučiti na prodaju automobila koji je manje tehnološki napredan u odnosu na trenutačne planove.

Izvor: Mac Rumors
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti