Britanska policija uhitila članove hakerske skupine Lapsus, riječ je o sedam tinejdžera

Nakon što su podigli puno prašine u posljednje vrijeme, članovi hakerske skupine Lapsus, uhićeni su u Londonu, a otkriveno je i tko im je vođa.

Branimir Vorša | 25.03.2022. / 14:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Londonska policija uhitila je sedam tinejdžera zbog sumnje u njihovu povezanost s hakerskom grupom Lapsus$, prenosi BBC News.

Policija provodi istragu sa svojim partnerima o članovima hakerske skupine. U vezi s ovom istragom uhićeno je sedam osoba u dobi od 16 do 21 godine i sve su puštene na slobodu do kraja istrage. Naši upiti su u tijeku, rekao je londonski detektivski inspektor Michael O'Sullivan iz u izjavi za The Verge.

Slika nije dostupna Hakerska skupina ukrala dio izvornog koda Microsofta, napad i službeno potvrđen: "Riječ je kriminalcima motiviranima krađom i uništenjem"

Lapsus$ je ranije preuzeo odgovornost za neke velike sigurnosne povrede u tehnološkim tvrtkama, uključujući Nvidiju, Samsung, Ubisoft, Oktu i Microsoft.

U srijedu su se pojavila izvješća koja ukazuju da je tinejdžer iz Oxforda glavni mozak te hakerske grupe. Londonska policija nije rekla je li taj tinejdžer među uhićenima.

Najmanje jedan član Lapsus$a također je očito bio umiješan u proboj podataka u tvrtki EA (Electronic Arts), izvijestio je u srijedu stručnjak za kibernetičku sigurnost Brian Krebs u opsežnom članku o skupini.

Identitet osumnjičenog organizatora očito su otkrili bijesni korisnici koji su njegove podatke javno objavili. Prema Krebsovom izvješću, vođa grupe kupio je Doxbin, stranicu na kojoj ljudi mogu dijeliti ili pronaći osobne podatke o drugima, prošle godine, ali je bio loš vlasnik te stranice. Očito je odustao od kontrole u siječnju, ali je na Telegramu procurio "cijeli skup podataka Doxbina", a zajednica Doxbina uzvratila mu je takozvanim doksiranjem (objavom njegovih privatnih podataka).

Slika nije dostupna Hakeri koji su upali u Nvidiu imaju novu žrtvu: Iz Samsunga potvrdili hakiranje, ali korisnici nisu u opasnosti

BBC News kaže da je razgovarao s ocem tinejdžera, koji očito nije bio svjestan njegove umiješanosti u grupu.

Nikad do nedavno nisam čuo za ništa od ovoga. Nikada nije pričao o bilo kakvom hakiranju, ali je vrlo dobar s računalima i provodi puno vremena za računalom. Uvijek sam mislio da igra igrice. Pokušat ćemo ga spriječiti da više ne sjedi za računalima, rekao je otac za BBC News.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti