Čudesno spašavanje života u Švedskoj: Muškarac se srušio od srčanog udara, za tri minute dron je dostavio spasonosni defibrilator

Šveđani dronove koriste i za spašavanje ljudskih života i u urbanim sredinama. Imaju vrlo uhodan i integriran sustav zbog kojeg dronovi na mjesto događaja stižu i prije vozila hitne pomoći.

Branimir Vorša | 07.01.2022. / 15:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Autonomni dron spasio je život 71-godišnjem muškarcu koji je doživio srčani napad. Dron je liječniku koji je uskočio u pomoć muškarcu dostavio defibrilator, pomoću kojeg je pacijent stabiliziran.

Sve se dogodilo na prilazu kuće obitelji 71-godišnjeg muškarca u mjestu Trollhattanu u Švedskoj. Prije srčanog udara, muškarac je čistio snijeg ispred kuće.

Kompanija Everdrone u čijem je vlasništvu spasonosni dron, naglasila je da je defibrilator upotrijebljen i prije dolaska hitne pomoći. Bile su potrebne svega tri minute od dizanja uzbune do dostave automatiziranog vanjskog defibrilatora (Automated External Defibrillator, AED).

Unesrećeni muškarac za BBC je rekao da se ne sjeća što se dogodilo tog dana, već da je samo čistio snijeg i da je odjednom sve postalo crno. Njegova supruga pojasnila mu je nakon svega koliku je sreću imao.

Prva sretna okolnost i ključna uloga tehnologije

Baš u vrijeme srčanog udara, ulicom je prolazio u svojem autu dr. Mustafa Ali. Bio sam na putu za posao u lokalnoj bolnici, kad sam pogledao kroz bočni prozor i vidio muškarca kako se ruši na prilazu svoje kuće, prisjetio se dr. Ali.

Slika nije dostupna Mogu li autonomni dronovi policiji pomoći da smanje broj pucnjava u gradovima?

Nije imao puls pa sam započeo s postupkom umjetnog disanja, tražeći od drugog prolaznika da zove hitnu službu. Samo nekoliko minuta kasnije, vidio sam da mi nešto leti iznad glave. Bio je to dron s defibrilatorom, rekao je dr. Ali.

Izvršni direktor Everdronea Mats Sallstrom vjeruje da je tehnologija odigrala ulogu u zajedničkom nastojanju da se spasi život pacijenta.

Važno je razumjeti da postoji lanac povezanih događaja u spašavanju života osobe, a dron je vrlo ključan dio funkcioniranja tog sustava, kaže Sallstrom.

Testiranja počela 2020. i otad su rezultati još bolji

Taj dron rezultat je partnerstva između najvećeg švedskog medicinskog instituta Karolinska, švedske nacionalne hitne službe SOS Alarm, Region Vastra Gotlanda i Everdronea.

Godine 2020. navedeni su partneri istraživali korištenje dronova za dostavu defibrilatora u Gothenburgu i Kunglavu na zapadu Švedske.

Tijekom četveromjesečnih testiranja, dronovi su uspješno dostavili defibrilatore u 11 od ukupno 12 slučajeva. U sedam od tih slučajeva, dronovi su stigli na mjesto događaja i prije vozila hitne pomoći.

U prosinačkom incidentu, sreća je bila u tome što je u blizini bio liječnik, no pitanje ostaje mogu li obični prolaznici, koji nemaju medicinskog iskustva, znati što napraviti s defibrilatorom.

Slika nije dostupna Stigao je jedan od najiščekivanijih dronova: DJI predstavio Mavic 3 i Mavic 3 Cine, poznate i cijene

Everdrone ističe da je njihov sustav od 2020. godine postao još brži, a u tijeku su i pregovori da se ta tehnologija dovede i u druge zemlje.

Autonomija, ali uz ljudski nadzor

Ključ tog čitavog sustava hitne službe jest imati integrirani sustav koji je uvijek spreman za slanje na teren, tvrde iz Everdronea.

Sustav koji upravlja dronom je autonoman i elektronički integriran s dispečerskim sustavom hitne službe te je spreman za polijetanje čim je poziv u pomoć primljen.

Iako je dron autonoman, postoji i "pilot upravljač", koji nadgleda let iz sigurnosnih razloga i koji može dobiti dozvolu kontrole leta za polijetanje.

Za sve navedeno potrebno je tek 60 sekundi, ističe Sallstrom.

Pacijent kojem je dron spasio život postao je i sam zagovornik tog sustava te ističe da dronovi nemaju problem s čepovima u prometu.

Vrlo sam sretan. Fantastično je da su tako brzo stigli, dodaje.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti