Elon Musk pozvao 37 milijuna obožavatelja da vandaliziraju njegovu stranicu na Wikipediji: "Molim vas, učinite to, preklinjem vas"

Wikipedijina stranica o Elonu Musku zaključana je i na njoj izmjene mogu unositi samo urednici koje je Wikipedija sama odobrila. Povod za to bio je Muskov poziv obožavateljima da vandaliziraju njegovu stranicu na toj online enciklopediji.

Branimir Vorša | 17.08.2020. / 10:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nije novost da Wikipedija nije najtočnija u prezentiranju činjenica o nekome ili nečemu, no ipak, dosad se nije dogodilo da netko tko se našao pogođen netočnostima o sebi na toj online enciklopediji poziva korisnike interneta na digitalni vandalizam.

Upravo to učinio je američki ekscentrični poduzetnik i milijarder Elon Musk na svojoj omiljenoj društvenoj platformi Twitteru, naravno.

Musk je svoje obožavatelje na Twittera pozvao da, u nedostatku boljeg prijevoda, pišu gluposti o njemu na njegovoj Wikipedia stranici. Wikipedia je morala reagirati i zaključati njegovu stranicu, uz obrazloženje da se time štiti od vandalizma.

Povijest pišu pobjednici... osim na Wikipediji, napisao je u nedjelju Musk u statusu objavljenom na Twitteru.

Nakon tog statusa uslijedio je i poziv obožavateljima.

Molio i preklinjao

Molim vas, pišite gluposti o meni na Wikipediji, preklinjem vas, pozvao je vlasnik Tesle i SpaceX-a svojih 37 milijuna pratitelja na akciju.

Nije dugo čekao da se stvari pokrenu jer mnogi su prihvatili njegovu ponudu.

Svi veliki ratovi, bolesti i financijske katastrofe proteklog stoljeća mogu se direktno pripisati gospodinu Musku ili jednoj od njegovih kompanija, stoji u izmjeni koju je ne Wikipediji napravio jedan od Muskovih obožavatelja.

Isti obožavatelj svoj je uradak proslijedio Musku preko Twittera, na što mu je on odgovorio s dva smajlića "urlam od smijeha".

Uslijedili su novi prepravci pa je Musk dobio i nove epitete, poput "repera" i "plejboja" u svom rezimeu na Wikipediji.

Ipak, nije trebalo dugo čekati niti na odgovor Wikipedije, koja je poplavu online vandalizma zaustavila zaključavanjem stranice. Nitko osim osoba koje je Wikipedija sama odobrila kao urednike njezinih stranica više ne mogu uređivati stranicu Elona Muska, što su njegovi obožavatelji ubrzo i sami otkrili te naravno razočarano prenijeli na Twitteru.

Poslovni magnet, a ne magnat

Musk već neko vrijeme nije zadovoljan svojom stranicom na Wikipediji, a još u prosincu 2019. godine zasmetalo ga je što tamo piše da je on i investitor.

U osnovi imam nula ulaganja, napisao je u statusu na Twitteru krajem 2019. godine.

Dodao je kako je njegovo bogatstvo isključivo vezano za tvrtke Tesla i SpaceX.

Ako Tesla i SpaceX bankrotiraju, i ja ću. Tako i treba biti, napisao je tad Musk.

Isto tako, u svojem ratu s Wikipedijom Musk je odobrio sugestiju za promjenu njegova opisa iz "poslovnog magnata" u "poslovni magnet", a nakon što je netko unio tu promjenu, u fusnotama je pisalo "na zahtjev Elona Muska".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti