ESA suspendirala misije s Rusijom: Ključno je osigurati normalan rad posade i same Međunarodne svemirske postaje

No, to ne znači da je ESA odustala od misije. U planu je napraviti industrijsku studiju kojom bi se bolje definirale moguće opcije kako bi se ExoMars misija mogla nastaviti.

Martina Čizmić | 17.03.2022. / 16:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska svemirska agencija (ESA) trebala je u rujnu, u suradnji s Rusijom, lansirati svoju misiju na Mars (ExoMars). No, to se neće dogoditi.

Kako su priopćili iz ESA, u skladu sa sankcijama koje su nametnute Rusiji, odlučili su suspendirati misiju. Priopćili su da ne mogu surađivati s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos.

Svjesni smo utjecaja na znanstveno istraživanje svemira, ali ESA u potpunosti podržava sankcije nametnute Rusiji od strane naših zemalja članica, stoji u objavi za medije.

Slika nije dostupna Roscosmos potvrdio: Unatoč svemu, američki astronaut na Zemlju se vraća - Sojuzom

Podsjetimo, ESA-ina i Roscosmosa misija ExoMars planirana je u dvije etape. ESA je 2016. lansirala orbiter koji će biti u orbiti oko Marsa, a ove je godine trebalo uslijediti lansiranje rovera i površinske platforme.

No, to ne znači da je ESA odustala od misije. U planu je napraviti industrijsku studiju kojom bi se bolje definirale moguće opcije kako bi se ExoMars misija mogla nastaviti.

Treba istaknuti kako ovo nije jedina misija koja će biti pauzirana. Kako su istaknuli iz ESA-e, pauzirane su i sve planirane misije povezane s ruskim Sojuzom - Galileo M10, Galileo M11, Euclid i EarthCare te još jedna dodatna institucionalna misija.

I za te misije će ESA morati potražiti alternative, pogotovo jer je Roskosmos povukao svoje zaposlenike iz europske svemirske luke koja se nalazi u Francuskoj Gvajani.

Slika nije dostupna NASA produljila životni vijek Međunarodnoj svemirskoj postaji do kraja desetljeća

Što se pak Međunarodne svemirske postaje tiče, iz ESA-e ističu kako će svi programi povezani s njom nastaviti s radom.

Glavni je cilj osigurati sigurno funkcioniranje ISS-a, uključujući i osiguravanje sigurnosti posade, stoji u priopćenju.

Iz ESA-e ističu kako će u sljedećim tjednima razraditi konkretne prijedloge o nastavku operacija koje su trenutno suspendirane, te će ih izložiti zemljama članicama.

Podsjetimo, Hrvatska nije članica ESA

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti