Oprez! Kriminalci koriste epidemiju koronavirusa da vam pokušaju ukrasti ove važne podatke

Zlonamjerni e-mailovi ne samo da žrtvama neće pomoći da se zaštite od koronavirusa, već će im ukrasti osobne i financijske podatke.

Martina Čizmić | 16.02.2020. / 08:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kibernetički kriminalci vole iskoristiti svaku moguću priliku u kojoj bi mogli zaraditi. Tako su, čim se epidemija koronavirusom počela širiti, i oni počeli širiti svoje zlonamjerne e-mailove.

No, stručnjaci za računalnu sigurnost ističu kako bi takve kampanje mogle postati još intenzivnije s porastom broja oboljelih.

Tvrtka za računalnu sigurnosti, Proofpoint, otkrila je tako zlonamjerne e-mail poruke koje su koristile dio službene poruke Svjetske zdravstvene organizcije u kojoj se navode savjeti za borbu protiv koronavirusa.

 

 

Korištenjem teksta iz legitimnih poruka, kriminalci čine otkrivanje zlonamjernih poruka težim te lakše dolaze do osobnih i financijskih podataka žrtava.

Iz Proofpointa ističu da su čak primijetili i zlonamjerne e-mail poruke u kojima se navodi kako postoji svjetska urota kojom se skriva lijek za koronavirus.

U drugim prevarantskim porukama kibernetički kriminalci ciljali su one žrtve koje su zabrinute zbog širenja epidemije, ali u specifičnim industrijama poput građevinarstva, obrazovanja, energetike, zdravstva, proizvodnje, prodaje i transporta.

Slika nije dostupna Kinezi pomoću aplikacija izbjegavaju mjesta zaražena koronavirusom

Slika nije dostupna Oprez! Dobijete li "koronavirus e-mail", ne otvarajte ga! Malware će vam ukrasti osobne podatke

Facebook, ilustracija I Facebook kreće u borbu protiv koronavirusa: Brišu netočne infomacije i educiraju korisnike

Zasad je najveći broj napada zabilježen u Japanu i SAD-u, ali se šire na Australiju i Italiju.

Stoga iz Proofpointa upozoravaju kako bi korisnici trebali biti na oprezu posebice kad su u pitanju e-mailovi i internetske stranice vezane uz koronavirus.

Izvor: Proofpoint

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti