Jedinstvena prilika: Okupite tim i predložite ime za novootkrivene egzoplanete i zvijezde

Svaki tim može prijaviti ime za samo jedan egzoplanetni sustav (sustav zvijezde i egzoplaneta).

Martina Čizmić | 19.11.2022. / 10:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U svemiru postoje tisuće otkrivenih svemirskih tijela koja još uvijek nemaju svoje ime. Točnije, ako ga i imaju ono je zapravo šifra koja označava gdje su i kad otkriveni.

Stoga Međunarodni astronomski savez (IAU), organizacija odgovorna za dodjeljivanje službenih oznaka i imena nebeskim tijelima, organizira natjecanje za imenovanje egzoplanetnih sustava pod nazivom "NameExoWorlds 2022". Želja im je, kroz natjecanje, potaknuti širu javnost da se zainteresira za astronomiju, a posebice za novootkrivene egzoplanetne sustave.

Slika nije dostupna Kad bi Zemlja bila egzoplanet, bi li izvanzemaljski astronomi mogli zaključiti da na njoj ima života?

Sudjelovati mogu svi, ali pod određenim pravilima.

Kako stoji na službenim stranicama natjecanja, za sudjelovanje je potrebno oformiti tim kojeg čini kombinacija učenika, učitelja, ljubitelja astronomije te profesionalnih ili amaterskih astronoma. Taj tim potom treba odabrati dva imena, jedno za egzoplanet i jedno za njegovu zvijezdu, koja su odabrana sukladno pravilima imenovanja.

Prilikom prijave, osim predloženih imena, potrebno je priložiti i argumentirano objašnjenje odabira tih imena na engleskom jeziku (maksimalno 300 riječi) koje mora biti u skladu s pravilima imenovanja, video u trajanju do 3 minute na hrvatskom jeziku s engleskim titlovima te izvješće o održanom događaju kojim je grupa popularizirala astronomiju.

Slika nije dostupna Astronomi otkrili da smo u potrazi za egzoplanetima možda propustili mnoštvo skrivenih vodenih svjetova, objasnili i zašto

Svaki tim može prijaviti ime za samo jedan egzoplanetni sustav (sustav zvijezde i egzoplaneta).

Rok za prijavu je 11. prosinca 2022. godine, nakon čega će hrvatski Tim za imenovanje odabrati imena i objaviti odabrana 17. siječnja 2023. Ta imena potom će biti proslijeđena Međunarodnom tim, koji će nova imena za čak 20 egzosustava proglasiti 20. ožujka 2023. godine.

Više o natjecanju možete pronaći na službenim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti