Još jedan poznati proizvođač automobila najavio potpunu elektrifikaciju

Čini se da svjedočimo posljednjem desetljeću benzinaca i dizelaša, jučer su i iz Jaguara i Land Rovera najavili elektrifikaciju svoje flote.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.02.2021. / 09:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogi proizvođači automobila najavili su djelomičnu ili potpunu elektrifikaciju svojih vozila, a broj kompanija koje smatraju da za benzince i dizelaše uskoro više neće biti mjesta na cestama sve je veći. To se sve više odnosi i na proizvođače luksuznih i skupih automobila. Npr. Bentley je krajem prošle godine najavio veće ulaganje u elektrifikaciju te potpuni prelazak na struju nakon 2030. godine. Slično su sada najavili iz još jednog britanskog proizvođača luksuznih automobila.

Slika nije dostupna Luksuzni automobili samo na struju: Bentley najavio potpunu elektrifikaciju

Jaguar Land Rover tako je predstavio novu globalnu strategiju “Reimagine”, koja obuhvaća elektrifikaciju i prema kojoj će svi Jaguari nakon 2025. godine imati samo električne motore te u njihovoj floti više neće biti mjesta za vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Putem elektrifikacije kreće i Land Rover, koji će 2024. predstaviti svoj prvi električni automobil, nakon čega će i oni ubrzati elektrifikaciju. Zanimljivo je kako će kompanija za te brendove razviti različite arhitekture jer žele da brendovi imaju “vlastitu i različitu osobnost”.

Jaguar je još prije nekoliko godina predstavio svoj prvi električni automobil, model I-Pace, a tijekom sljedećih godina svi dosadašnji modeli (XE, XF, E-Pace i F-Pace) s benzinskim i hibridnim motorima bit će zamijenjeni i prodavat će se isključivo u verzijama s električnim motorima.

U sklopu nove strategije i prelaska na električne motore Jaguar će uložiti oko 3 milijarde dolara te naglašava da zbog tranzicije na nove tehnologije neće zatvarati tvornice automobila u Velikoj Britaniji niti drugdje u svijetu. Komentirajući električnu budućnost svoje kompanije, izvršni direktor Thierry Bolloré rekao je kako će se fokusirati na kvalitetu ispred kvantitete.

Jaguar E-Type Zero (Foto: Jaguar) Želite električni Jaguar poput princa Harryja? Ne pitajte za cijenu i može biti vaš!

Sve ukazuje na to kako je ovo posljednje desetljeće benzinaca i dizelaša te će većina kompanija krajem ovog, a pogotovo početkom tridesetih godina, u ponudi imati samo električne automobile, dok će u mnogim zemljama tijekom sljedećeg desetljeća, kako sada stoje stvari, stupiti na snagu zakoni prema kojima će se zabraniti prodaja automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti