Još jedna zemlja planira zabraniti upotrebu nekih Huaweijevih komponenti za 5G mreže

Zasada nijednoj kompaniji nije zabranjena upotreba određenih dijelova za 5G mreže.

Hina | 07.03.2023. / 14:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Njemačka planira telekomunikacijskim kompanijama zabraniti da u mobilnim mrežama nove generacije 5G koriste određene dijelove koje su proizvele kineske kompanije Huawei i ZTE, rekao je u utorak vladin izvor.

Agencija za kibernetičku sigurnost i ministarstvo unutarnjih poslova mjesecima su provjeravali postoje li u novim mobilnim mrežama komponente koje bi mogle predstavljati prijetnju za sigurnost.

Regionalna konferencija o sigurnosti 5G Regionalna konferencija o sigurnosti 5G mreža: Pouzdanost dobavljača najvažnija za 5G sigurnost

Istraživanje još nije službeno završilo, no rezultat je jasan, prenosi Zeit Online navode vladinih izvora. Vlada će po njihovim riječima zabraniti telekomima upotrebu određenih kontrolnih elemenata koje proizvode Huawei i ZTE, izvijestio je Zeit Online u ponedjeljak.

Zabrana bi mogla uključivati i već ugrađene komponente, što bi značilo da bi ih telekomi morali ukloniti i zamijeniti.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova potvrdio je u utorak da vlada trenutno provjerava dobavljače telekomunikacijske opreme.

Zasada nijednoj kompaniji nije zabranjena upotreba određenih dijelova za 5G mreže, dodao je.

Ključna je razlika što će potencijalne stroge provjere sada uključivati i postojeće komponenet u telekomunikacijskim mrežama, naglasio je glasnogovornik, isključivši mogućnost kompenzacije za uklanjanje dijelova iz mreža i za njihovu zamjenu.

Reuters je na uvid dobio dokument ministarstva o analizi koji predviđa mogućnost zabrane ključnih dijelova opreme određenih dobavljača ako se utvrdi da ih izravno ili neizravno kontrolira vlada druge države.

5G tehnologija u Europskom logističkom centru za opskrbu Kako izgleda 5G tehnologija u praksi? Bolja učinkovitost, manje grešaka i veća sigurnost podataka

Upitan da prokomentira izvješće Zeit Onlinea o zabrani određenih Huaweijevih i ZTE-ovih dijelova, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova odgovorio je da je važno ne oslanjati se previše na određene dobavljače.

No, načelno gledano, provjera nije usmjerena protiv konkretnih dobavljača, dodao je.

Kritičari Huaweija i ZTE-a tvrde da bi, s obzirom na bliske veze te dvije kompanije s kineskim sigurnosnim službama, ugradnja njihovih dijelova u mobilne mreže moglo kineskim špijunima osigurati pristup ključnoj infrastrukturi.

Huawei, ZTE i kineska vlada odbacuju takve tvrdnje i drže da su motivirane protekcionizmom.

U Europi su zasada samo Britanija i Švedska zabranile upotrebu Huaweijeve i ZTE-ove opreme u 5G mrežama.

Njemačka je 2021. usvojila zakon o IT sigurnosti koji postavlja značajne prepreke proizvođačima telekomunikacijske opreme, ali nije zabranila Huawei i ZTE kao što su učinile neke druge zemlje, napominje Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti