Kineski "Moćni zmaj" novim se motorom i performansama jako približio američkom F-22 Raptoru

Najmoderniji kineski borbeni avion upravo je dobio novu nadogradnju, koja ga po performansama približava najboljem borbenom zrakoplovu današnjice - američkom F-22 Raptoru.

Branimir Vorša | 15.03.2022. / 13:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najnapredniji kineski borbeni zrakoplov J-20 ima novi motor koji je značajno poboljšao njegove performanse, tvrdi kineski vojni izvor.

Mlazni motor WS-15 s naknadnim izgaranjem razvijen je u Kini i ima povećanu manevarsku i borbenu sposobnost, rekao je za South China Morning Post anonimni kineski vojni izvor.

To bi borbeni zrakoplov J-20, ili Moćnog zmaja, kako ga se još naziva, moglo po karakteristikama dovesti korak bliže američkom borbenom zrakoplovu F-22 Raptor, za kojeg se smatra da je zapravo najbolji borbeni zrakoplov na svijetu.

Nadogradnja motora objavljena je na kineskoj državnoj televiziji (CCTV) u nedjelju, a ista televizija je izvijestila da je WS-15 prošao niz testova.

Slika nije dostupna Kinezi šire mogućnosti svog J-20 stealth borbenog zrakoplova: Žele u njega staviti lasere i umjetnu inteligenciju

U izvješću nije navedeno kad će motor biti spreman za ugradnju, ali prema vojnom izvoru, taj je proces već započeo.

J-20 opremljeni su ruskim motorima AL-31F i oni će postupno biti zamijenjeni WS-15, rekao je navedeni izvor.

U budućnosti će svi J-20 biti opremljeni kineskim motorima. To je dio programa lokalizacije kineske vojske, rekao je izvor.

Andrei Chang, glavni urednik kanadskog časopisa Kanwa Asian Defence Monthly, rekao je da bi nadogradnja J-20 motorom WS-15 mogla taj borbeni zrakoplov približiti po performansama američkom F-22, kao i najnovijem američkom F-35 te ruskom Su-57.

No američki F-22 i dalje predstavlja najveću prijetnju za kinesku vojsku.

Zrakoplov je još uvijek najmoćniji borbeni avion na svijetu. Osim svog snažnog motora, F-22 je opremljen s toliko naprednih tehnologija koje i dalje ostaju tajanstvene za autsajdere, rekao je Chang.

Kineska vojska trenutno ima flotu od oko 50 J-20. Vojni izvor je rekao da će svaki novi J-20 biti opremljen motorom WS-15.

Za usporedbu, američka vojska ima više od 180 aktivnih F-22 Raptora, no Washington je 2011. odlučio zaustaviti proizvodnju zbog njihove visoke cijene i skupog održavanja, pa je F-35 sad glavni izazov kineskom J-20.

F-22 imaju motore F-119 s naknadnim izgaranjem i dvodimenzionalnim mlaznicama za vektorski potisak, dok F-35 koriste General Electricov XA100 motor.

Slika nije dostupna Prvi kineski zrakoplov pete generacije dobio ključnu nadogradnju i krenuo u masovnu proizvodnju: "Sad je napokon kompletan"

Zhou Chenming, istraživač iz vojnog znanstveno-tehnološkog analitičkog centra Yuan Wang u Pekingu, rekao je da je američki motor XA100 još uvijek oko deset godina ispred WS-15 u smislu tehnologije.

Kina je do sada samo parirala američkim motorima u nekim područjima, ali ne u ukupnom učinku. Također nije smisleno naglašavati jedno područje, jer se vojna konfrontacija radi o natjecanju sustava i natjecanju zajedničkih operativnih sposobnosti. Amerikanci još uvijek vladaju nebom u azijsko-pacifičkom području jer nije namjera Kine osporiti američku zračnu nadmoć u regiji, rekao je Zhou.

Kina je počela razvijati motor WS-15 početkom 1990-ih za zrakoplove pete generacije poput J-20, ali projekt je kasnio, prema izvješću CCTV-a.

Kašnjenje je značilo da je proizvođač J-20, Chengdu Aircraft Industry Group, umjesto toga koristio ruski motor AL-31F, kao i kineske motore WS-10B i WS-10C, usred sve većih sigurnosnih izazova iz SAD-a.

Pentagon je posljednjih godina počeo raspoređivati ​​F-35 u azijsko-pacifičku regiju, gurajući Peking da ubrza razvoj J-20, koji je prvi put pušten u rad 2017., šest godina nakon prvog leta.

Izvor: Busines Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti