Muškarac kojem je u potpunosti presječena leđna moždina prohodao zahvaljujući čudesnom i revolucionarnom implantatu

Revolucionaran elektronički implantat pomogao je nekolicini paraliziranih pacijenata da ponovno prohodaju, a omogućio je i jednom pacijentu s potpuno presječenom leđnom moždinom da ponovno hoda.

Branimir Vorša | 08.02.2022. / 10:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Paralizirani muškarac kojem je presječena leđna moždina ponovno je prohodao zahvaljujući implantatu koji je razvio tim švicarskih znanstvenika.

To je prvi put da je netko tko je imao potpuni rez na leđnoj moždini slobodno prohodao. Ista tehnologija poboljšala je zdravlje drugog paraliziranog pacijenta do te mjere da je uspio postati i otac.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Medicine.

"To je gotovo normalan život"

Michel Roccati ostao je paraliziran nakon nesreće na motoru prije pet godina. Leđna moždina mu je potpuno prekinuta i noge uopće ne osjeća. No sad opet može hodati, zahvaljujući električnom implantatu koji mu je kirurški pričvršćen na kralježnicu.

Znanstvenici naglašavaju da to nije lijek za ozljede kralježnice i da je tehnologija još uvijek previše komplicirana da bi se koristila u svakodnevnom životu, ali je ipak pozdravljaju kao veliki korak prema poboljšanju kvalitete života.

Roccati kaže da je ta tehnologija za njega dar. Ustajem, hodam gdje želim, mogu hodati stepenicama. To je gotovo normalan život, opisuje svoju svakodnevicu nakon dobivanja tog implantata.

Čelična volja

Nije samo tehnologija potaknula Roccatijev oporavak. Mladi Talijan ima čeličnu volju. Od trenutka nesreće bio odlučan u tome da napreduje koliko god može.

Nekoć sam boksao, trčao i radio kondicijski trening u teretani. Ali nakon nesreće nisam mogao raditi stvari koje sam volio raditi, ali nisam dopuštao da mi se spusti raspoloženje. Nikada nisam prekidao rehabilitaciju. Htio sam riješiti ovaj problem, kaže Roccati.

Slika nije dostupna Pacijenti koji su primili eksperimentalnu terapiju i nakon 10 godina bez raka: "Možemo reći da imamo lijek"

Brzina Roccatijevog oporavka zadivila je neurokirurginju, profesoricu Jocelyne Bloch iz Laboratoire de Neurothérapies et Neuromodulation (LNTM), koja je umetnula implantat i stručno spojila elektrode na pojedina živčana vlakna.

Bila sam izuzetno iznenađena. Michel je apsolutno nevjerojatan. Trebao bi moći koristiti ovu tehnologiju da napreduje i bude sve bolji i bolji, Kaže Bloch.

Dosad neviđen uspjeh

Istraživanje je podržao i neovisni stručnjak, dr. Ram Hariharan, konzultant u bolnici Northern General u Sheffieldu koji govori i u ime britanske Udruge za ozljede kralježnice.

Učinili su nešto što dosad nije učinjeno. Nisam čuo ni za jednu studiju u kojoj su ugradili implantat (pacijentu s potpunim prerezom leđne moždine) i pokazali pokrete mišića i poboljšanje ravnoteže, dovoljno za stajanje i hodanje, kaže Hariharan.

Ipak dodaje da je potrebno provesti još kliničkih ispitivanja prije nego što se uvjeri da taj implantat predstavlja učinkovito liječenje.

Potreban nam je veći broj pacijenata kako bismo pokazali da je to sigurno i da značajno poboljšava njihove živote. Tek tada se može raditi dalje na tome, dodaje Hariharan.

Živci u leđnoj moždini šalju signale iz mozga u noge. Neki ljudi ostaju paralizirani kada su ti živci oštećeni zbog ozljede. U Roccatijevom slučaju uopće nema signala njegovim nogama, jer je leđna moždina potpuno prekinuta. No implantat šalje signale izravno njegovim nogama omogućujući mu da hoda, ali samo kada je taj implantat uključen.

Pomogao pacijentu i da postane otac

Dosad je taj implantat dobilo devet osoba te pomoću njega vratilo sposobnost hodanja. Niti jedan od tih pacijenata ne koristi taj implantat kao pomoć pri hodanju u svakodnevnom životu, jer je to u trenutnoj fazi razvoja previše komplicirano. Umjesto toga, koriste ga za vježbanje hodanja – koje vježba njihove mišiće, poboljšava njihovo zdravlje i često vraća malo kretanja.

Slika nije dostupna Muskov Neuralink sve bliži testiranju moždanih čipova na ljudima, traže osobe koje će provoditi ta testiranja

David M'zee bio je jedan od prvih pacijenata koji je primio taj revolucionarni implantat. Poput Roccatija, mogao je hodati s implantatom dok je koristio hodalicu. M'Zeejevo zdravlje se popravilo u tolikoj mjeri da je dobio djevojčicu sa svojom partnericom Janine, što nije bilo moguće nakon njegove nesreće 2010. godine.

Njegova kći Zoe sada ima godinu dana i njih dvoje se utrkuju, svatko sa svojom hodalicom, a Zoe ga zna i pobijediti u tim utrkama.

Stvarno je prekrasno! Super je zabavno. Prvi put hodam s njom na takav način, ona sa svojom hodalicom, ja sa svojom hodalicom, kaže ponosni otac.

Imati obitelj pružilo mu je veliku radost, a implantat mu je pomogao na suptilne, ali važne načine.

Pomaže kod hipertenzije. Imao sam je tako dugo. U početku nisam shvaćao da je imam. S vremena na vrijeme sam se jako umarao, ističe M'Zee. Kada su doznali da implantat može povisiti krvni tlak, bili su oduševljeni.

Upravo te male stvari čine veliku razliku, kaže M'Zee.

Nije lijek, ali je važan korak u poboljšanju kvalitete života pacijenata

Još je dug put prije nego što se tehnologija može rutinski koristiti za pomoć paraliziranim ljudima da hodaju, kaže profesor Grégoire Courtine, koji je predvodio tim koji je razvio tehnologiju na École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

Ovo nije lijek za ozljedu leđne moždine, ali to je važan korak za poboljšanje kvalitete života ljudi. Osnažit ćemo ljude. Dat ćemo im mogućnost da stoje, da poduzmu neke korake. Nije dovoljno, ali to je značajno poboljšanje, poručuje Courtine.

Lijek bi zahtijevao regeneraciju leđne moždine, moguće uz terapije matičnim stanicama, koje su još u vrlo ranoj fazi istraživanja. Profesor Courtine vjeruje da bi se njegova tehnologija implantata mogla koristiti u kombinaciji s tretmanima regeneracije živaca kada budu spremni.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti