Nedostaje vam ured? Facebook je upravo predstavio "ured u virtualnoj stvarnosti"

Glavna je zvijezda događaja bio set za virtualnu stvarnost - Oculus, koji je dobio novu inačicu, ali i najava partnerstva s popularnim proizvođačem sunčanih naočala Ray-Ban koje bi trebalo rezultirati naprednim pametnim naočalama.

Martina Čizmić | 17.09.2020. / 09:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook je održao svoju virtualnu konferenciju posvećenu proširenoj i virtualnoj stvarnosti - Facebook Connect7. Tijekom konferencije predstavio je cijeli niz zanimljivih novosti, ali i najavio neke nove igre i aplikacije.

Glavna je zvijezda događaja bio set za virtualnu stvarnost - Oculus, koji je dobio novu inačicu, ali i najava partnerstva s popularnim proizvođačem sunčanih naočala Ray-Ban koje bi trebalo rezultirati naprednim pametnim naočalama.

Oculus Quest 2 set za virtualnu stvarnost trebao bi biti dostupan u SAD-u (i 22 odabrane države) sredinom listopada po cijeni od 299 dolara za 64 GB odnosno 399 dolara za inačicu od 256 GB. Kako je istaknuto tijekom predstavljanja, Quest 2 ima naprednije mogućnosti, bolji hardver, poglavito bolje zaslone, a za prijavu i korištenje dovoljan je profil na Facebooku.

Pametne naočale koje će napraviti u suradnji s Ray-Banom neće imati tradicionalne sposobnosti proširene stvarnosti, odnosno neće projicirati holograme. Još nije točno jasno što je "pametno" u njima niti kako će funkcionirati, ali je poznato da će biti potreban profil na Facebooku kako bi se koristile.

Osim na pametne naočale, u Facebooku su se odlučili fokusirati i na naprednu inicijativu proširene stvarnosti pod imenom Projekt Aria, koji obuhvaća testiranje pametnih naočala, istraživanje o tome kako bi proširena stvarnost i virtualna stvarnost mogle utjecati na ljude i društvo u cjelini, ali i riješiti probleme poput osiguravanja privatnosti prilikom korištenja naočala.

Za sve one kojima je rad od kuće teško pao i nedostaje im ured, Facebook je predstavio virtualni ured - Infinite Office.

U sklopu alata za set za virtualnu stvarnost Quest, Facebook je predstavio "alate za samostalnu produktivnost" koji bi trebali omogućiti korisnicima da naprave virtualni ured u kojem mogu raditi, ali i da integriraju virtualnu stvarnost u svoj dom.

U partnerstvu s Logitechom, omogućit će stvaranje tipkovnica u virtualnom svijetu tako da korisnici mogu pisati dokumente ili e-mailove dok se šeću virtualnim uredom. Iz Facebooka su najavili i dodane mogućnosti i alate koji će omogućiti prije svega povećanje osobne produktivnosti, a ne toliko grupne suradnje.

A u trenutcima kad se treba odmoriti od posla, Oculus Quest 2 može poslužiti kao alat za igru u virtualnoj stvarnosti. Tako su najavljene nove igre poput Assasin's Creed, Splinter Cell i Star Wars: Tales from the Galaxy's Edge koje po prvi put dolaze na Oculus, ali i nastavak već poznate igre The Climb.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti