Qualcomm razvija procesore za računala koji bi trebali konkurirati Appleovom hardveru

Qualcomm je prošle godine preuzeo kompaniju Nuvia uz čiju pomoć sada razvijaju hardver koji će pokretati prijenosnike budućnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.05.2022. / 10:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Appleova odluka da u svojim računalima zamjeni Intelove procesore s vlastitim hardverom pokazala se kao pun pogodak. Prilikom prvih testiranja čipseta iz serije M kakvi danas pogone posljednje verzije Appleovih prijenosnika i stolnih računala, čak niti ljudi iz te tvrtke nisu mogli vjerovati koliko su njihovi novi procesori brzi i učinkoviti.

Slika nije dostupna Qualcomm predstavio platformu koja bi mogla transformirati iskustvo igranja videoigara

Na računalima s takvim snažnim hardverom koji bi trebao konkurirati Appleovim procesorima radi i Qualcomm. Tvrtka čiji mobilni procesori pokreću brojne telefone, uključujući i neke od top-modela Androida prošle je godine preuzela kompaniju Nuvia i najavila razvoj novih procesora koji će pokretati njihova nadolazeća računala, a koji bi se svojom snagom mogli usporediti s Appleovim hardverom.

Tijekom objave poslovnih rezultata Qualcomma prošlog tjedna, izvršni direktor Cristiano Amon rekao je kako je razvoj njihovog procesora u tijeku te da prva računala koja će raditi na njihovom hardveru možemo očekivati krajem sljedeće godine.

Iz ove su tvrtke ranije spominjali kako će ta računala već ove godine stići na tržište, no čini se da brzina razvoja hardvera ne ide po planu te su računala odgođena za godinu dana. Do kraja 2023., kada očekujemo prva računala s novim Qualcommovim procesorima, Apple će već izbaciti novi hardver koji će, u to ne treba sumnjati, biti još snažniji i učinkovitiji pa je pitanje koliko će im Qualcommov hardver biti konkurentan.

Slika nije dostupna Novo Appleovo računalo s najjačim komponentama i monitorom stoji više od 10 tisuća dolara

Za ovu godinu Apple planira predstaviti više uređaja koje će pokretati nova generacija čipseta M2, dok sljedeće godine očekujemo naprednije verzija tog hardvera, ali vjerojatno i potpuno novu generaciju M3.

Izvor: PC World
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti