Razočaravajući rezultati: Aspirin ipak ne pomaže u liječenju oboljelih od COVID-19

Unatoč velikom broju pacijenata uključenih u istraživanje, znanstvenici nisu otkrili dokaze po kojima je aspirin smanjio smrtnost.

Hina | 10.06.2021. / 08:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Aspirin ne pospješuje izglede za preživljavanje pacijenata primljenih u bolnicu zbog zaraze koronavirusom, pokazala je britanska studija.

U pacijenata oboljelih od COVID-19, otprije je uočen veći rizik od nastanka krvnih ugrušaka u organizmu, posebno u plućima.

Između studenoga prošle godine i ožujka 2021. provedena je velika studija na 15.000 pacijenata primljenih u bolnice zbog COVID-19, a svrha je bila provjeriti učinak aspirina, lijeka koji se rašireno koristi za sprečavanje ugrušaka kod postojanja nekih drugih bolesti.

U sklopu studije ukupno je 7351 pacijent primao 150 miligrama aspirina dnevno, a 7451 nije. Izbor je bio nasumičan.

Znanstvenici nisu otkrili dokaze po kojima je aspirin smanjio smrtnost, no uočeno je da su pacijenti kojima je davan aspirin nešto kraće boravili u bolnicama, točnije osam dana prema devet, i da ih je nakon 28 dana više otpušteno iz bolnice pošto su preživjeli bolest (75 posto prema 74).

Peter Horby, profesor zaraznih bolesti na Oxfordu i jedan od autora istraživanja, rekao je da su ovakve razlike zanemarive da bi opravdale raširenu upotrebu aspirina među pacijentima oboljelim od COVID-19.

Njegov kolega Martin Landray, profesor epidemiologije, kazao je da ga je razočarala činjenica da se jedan tako jeftin i rasprostranjen lijek pokazao neučinkovitim u ovom slučaju.

No upravo su zbog toga ovakva istraživanja važna - da bismo ustanovili koje terapije djeluju, a koje ne, istaknuo je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti