VW će sljedeći mjesec predstaviti električni model ID.5 GTX

Prije prikaza na automobilskom sajmu u Minhenu, Volkswagen je objavio neke detalje i fotografije nadolazećeg modela s električnim motorom i sportskim karakterom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2021. / 12:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za nešto manje od mjesec dana Volkswagen će na sajmu automobila u Münchenu prikazati svoj novi adut na tržištu električnih vozila - SUV coupe ID.5 GTX. Njemačka kompanija koja u budućnosti želi dominirati ovim tržištem već je predstavila modele ID.3 i ID.4 koji su dostupni u Hrvatskoj te ID.6, model namijenjen isključivo prodaji u Kini.

Slika nije dostupna VW najavio novu strategiju s kojom kreće u osvajanje automobilskog tržišta u budućnosti

Kako su iz VW-a službeno objavili, ID.5 GTX tradiciju uspješnih GTI, GTD i GTE modela sada nastavlja u svijetu električne mobilnosti. Za ovaj automobil kažu kako je elegantan poput coupea i jak poput SUV-a te je riječ o prvom modelu SUV coupea baziranom na modularnoj e-platformi MEB. Ovaj automobil kojeg krasi sportski karakter bit će drugi GTX model električnog Volkswagena nakon ID.4 GTX-a.

Sve specifikacije nadolazećeg modela nisu poznate, no ono što je do sada objavljeno itekako obećava. Automobil će tako imati dva motora i pogon na sva četiri kotača koji garantiraju odlične vozne performanse, a litij-ionska baterija velikog kapaciteta (77 kW) trebala bi omogućiti doseg od skoro 500 km (točnije, 497 km, iako na Electreku kažu kako bi se doseg do predstavljanja konačnog modela ipak mogao promijeniti). Snaga motora iznosi respektabilne 204 KS, a za one kojima je to premalo njemački automobilski gigant priprema i jaču verziju s motorima snage 299 KS.

Slika nije dostupna Iz Volkswagena objavili kada će prestati s prodajom benzinaca i dizelaša u Europi

Od posebnosti modela ID.5 GTX, iz Volkswagena su izdvojili mogućnost bežične nadogradnje softvera automobila te tehnologiju Car2X, odnosno mogućnost komunikacije automobila s drugim vozilima i infrastrukturom. Treba naglasiti kako će model koji će VW predstaviti na sajmu IAA biti prikriveni koncept, tj. imat će kamuflažne boje i bit će “skoro spreman za proizvodnju”. Što se početka prodaje tiče, u salonima ga možemo očekivati tijekom sljedeće godine. O cijeni je, naravno, još rano govoriti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti