Zuckerberg u šopingu: Preuzeli još jednu kompaniju s tehnologijom budućnosti

"Uzbuđeni smo što će se Luxexcelov tim pridružiti Meti i tako produbiti postojeće partnerstvo kompanija", objavili su iz Zuckerbergove tvrtke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.01.2023. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Mete su potvrdili akviziciju još jedne kompanije koja bi im trebala pomoći u njihovim nastojanjima u razvoju metaversa. Riječ je o nizozemskoj kompaniji Luxexcel koja je osnovana još 2009. godine, no detalji ove akvizicije, odnosno koliko je Meta platila za ovu tvrtku, nisu poznati.

Slika nije dostupna Brojke na tržištu virtualne stvarnosti poražavajuće su za Marka Zuckerberga

Luxexcel je počeo kao kompanija za razvoj dioptrijskih leća za naočale putem tehnologije 3D printanja, a u posljednje vrijeme fokus su prebacili na pametne leće koje se mogu printati s integriranom tehnologijom poput LCD-a i holografskog filma. Ove kompanije već su i ranije surađivale na projektu proširene stvarnosti Project Aria, a nakon objave akvizicije iz Mete poručili su: Uzbuđeni smo što će se Luxexcelov tim pridružiti Meti i tako produbiti postojeće partnerstvo kompanija.

Podsjetimo, Meta je još u rujnu 2021. godine u suradnji s Ray-Banom predstavila pametne naočale kojima se mogu snimati fotografije i videozapisi, kao i obavljati pozivi preko Facebooka i WhatsAppa. S tehnologijom budućnosti Luxexcela, od Zuckerbergove kompanije sada napokon očekujemo razvoj naočala s podrškom za proširenu stvarnost, naglasili su na Tech Crunchu.

Dosadašnja strategija kompanije na tržištu virtualne i proširene stvarnosti bila je preuzimanje malih kompanija koje razvijaju VR i AR tehnologiju, koju onda iskorištavaju za razvoj vlastitih uređaja. Najbolji primjer za to jest preuzimanje Oculusa 2014. godine, koji su platili dvije milijarde dolara te su naknadno implementirali tu kompaniju u svoj odjel Reality Labs.

Slika nije dostupna Opomena za Metu: Europska komisija ih drži na oku i prijeti kaznom

Treba naglasiti kako je Meta ranije preuzela još jednu VR kompaniju (Within), no još nisu dobili odobrenje regulatora za dovršetak akvizicije, pa postoji mogućnost da će regulatorna tijela baciti oko i na novo Metino preuzimanje na ovom tržištu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti