10 skrivenih Facebook mogućnosti za koje znaju samo iskusni korisnici

Iako je Facebook već godinama s nama, sigurni smo da ne znate za sve njegove trikove i mogućnosti.

Monika Nožić Monika Nožinić | 03.05.2017. / 14:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook je u svojim počecima bio poprilično jednostavna društvena mreža koja se sastojala od jednostavnog profila s osnovnim informacijama, a generiranje sadržaja je bilo jako sporo pa ste na zidu danima mogli vidjeti iste vijesti.

Danas je Facebook evoluirao u jednu od najskupljih kompanija na svijetu s najboljim inženjerskim talentima i postao puno bolji, veći i kompleksniji.

Ovaj ćemo se put fokusirati na njegove skrivene mogućnosti, odnosno na opcije koje vjerojatno ne koristite ili niste znali da postoje. U nastavku pogledajte koje su to mogućnosti i zašto biste ih trebali koristiti.

1. Skriveni inbox

Ako ste dugogodišnji Facebook korisnik, onda vam je vjerojatno najdraža opcija mogućnost dopisivanja s prijateljima i Facebook Messenger. No, osim običnog inboxa kojeg odmah vidite u Messengeru, tu je i jedan skriven pod nazivom "Other" ili "Message Requests". To su najčešće poruke osoba koje nisu na popisu prijatelja i koje nikad nisu poslali Facebook zahtjev za prijateljstvo. Pretinac sa skrivenim porukama nalazi se odmah pokraj inboxa, tj. čim otvorite poruke, u gornjem mini meniju vidjet ćete opciju "Zahtjevi za poruke" (Message Requests).

2. Pogledajte je li vam se netko logirao u profil i dodatno ga zaštite

Šanse da vam se netko ulogirao u vaš Facebook profil, osim ako niste negdje jako pogriješili pa ostali ulogirani na nekom javnom računalu, poprilično su male. No, ako ipak sumnjate da je to netko učinio bez vašeg znanja, tu ćete informaciju dobiti ako odete u postavke (settings) i unutar "Security" menija vidite vaše zadnje sesije - informacije kada i gdje ste se spajali te s kojeg preglednika ili uređaja.

Facebook također ima i opcije kojima možete dodatno pojačati sigurnost korisničkog računa, a sve se nalazi u postavkama > sigurnosne postavke (settings > security). Tu možete dodati dopuštenje za spajanje na račun preko emaila (login approvals), SMS poruke i slično. Svakako vam toplo preporučujemo da uključite sve ove opcije jer vam se ubuduće nitko neće moći spojiti na račun čak i ako zna vaše korisničko ime i lozinku.

3. Prijenos datoteka i novca putem Facebook Messengera

Ako otvorite Facebook Messenger, u donjem meniju ćete vidjeti ikonu spajalice za papir koja vam omogućuje da otvorite prozor za upload datoteke direktno s računala. Tu istu datoteku možete poslati bilo kojem Facebook prijatelju.

Osim raznih datoteka, putem Messengera sada možete slati i novac. Ova opcija omogućuje izbjegavanje skupih naknada kada se novac prebacuje na račune izvan zemlje, a korisnici popularne aplikacije dobiju obavijest svaki put kada valute koje inače koriste imaju povoljniji tečaj. Kompanija za transfer novca TransferWise korisniku omogućuje prebacivanje novca i na lokalni TransferWise bankovni račun u njegovoj zemlji.

4. Piratski jezik

Sučelje Facebooka možete lokalizirati, odnosno promijeniti jezik pa vam tako sve može pisati na jeziku koji želite. Među svim svjetskim jezicima, skriva se i "piratski jezik" koji je jedan od Facebookovih inženjera napravio u svoje slobodno vrijeme, a Facebook ga je odlučio omogućiti svima.

Da biste vidjeli kako to izgleda, odite u postavke > jezik i nađite jezik: English (pirate).

5. Bilješke

Vjerojatno ponekad sa svojim Facebook prijateljima želite podijeliti nešto više od slike, videozapisa ili običnog statusa.

Facebook je upravo zbog toga uveo objavu "Note", odnosno bilješku. Bilješka je nešto poput blog posta, samo što ju ne objavljujete na svom blogu, nego direktno na Facebook profilu.

U bilješku možete staviti što god želite – tekst, slike, videozapise, citate, a da biste našli bilješke svih ljudi koje pratite i vidjeli kako to zapravo izgleda, kliknite na link facebook.com/notes. Ako i sami želite nešto napisati, u gornjem desnom uglu kliknite na opciju "Write a note" (napiši bilješku).

6. Spremite post za kasnije gledanje

Jeste li ikada vidjeli dobar post na timelineu, niste ga imali vremena pročitati, a kasnije ga više ga niste mogli naći? Ovo se vrlo često događa svima jer se timeline toliko brzo puni da je gotovo nemoguće sve vidjeti, pročitati i otvoriti.

Srećom, za ovaj problem postoji rješenje u obliku opcije spremanja posta za kasnije - "Save this link/video". Na ovaj ćete način post/objavu spremiti za kasnije, a svoje spremljene postove možete naći u lijevom meniju kada kliknete na "Saved".

7. Preuzmite sve svoje podatke sa Facebooka

Ako s Facebooka želite skinuti sve svoje podatke, to možete učiniti doslovno s jednim klikom miša. Kada preuzmete kopiju svog Facebook profila, u zip datoteci ćete dobiti sve svoje objave, fotografije, videozapise, sve poruke i razgovore s prijateljima. Da biste to učinili, odite u postavke > General, gdje ćete pri dnu ekrana naći link "Download a copy of your Facebook data". Ako ikada budete htjeli obrisati svoj Facebook račun, savjetujemo vam da prije brisanja svakako preuzmete sve svoje podatke.

8. Nakon smrti ostavite svoj račun nekoj drugoj osobi

Iako je ova opcija pomalo morbidna i bizarna, moramo biti svjesni da ćemo jednog dana svi umrijeti. Unutar Facebooka postoji opcija u kojoj određenoj osobi možete dati dopuštenje da nakon vaše smrti upravlja vašim Facebook računom. Ovo bi možda moglo biti od značaja svim starijim osobama, ali i svima koji su jako vezani za svoj Facebook račun i žele da on bude aktivan i nakon što njih više ne bude.

Postupak je vrlo jednostavan - nakon smrti osobe i dostave potvrde o smrti Facebooku, račun prelazi u vlasništvo osobe koja ga nasljeđuje.

9. Prilagodite News feed svojim željama

Vaš timeline, odnosno News feed je zapravo glavna stranica Facebooka na kojoj se nalaze sve vaše objave, kao i objave vaših prijatelja, stranica koje pratite, grupa i slično. Želite li da vam taj dio Facebooka bude relativno čist, čitljiv, bez dosadnih spam poruka i reklama, najlakši način da to napravite je da u preferencama (tri točkice iznad News feeda s lijeve strane) sami podesite što želite prvo vidjeti. Kliknite na te tri točkice (otvara vam se prozor "Edit preferences") te odaberite opciju "Prioritize who to see first". Tu možete odabrati ljude, stranice i brendove čije objave na timelineu želite vidjeti među prvima.

10. Pogledajte što se događa u svijetu

Facebook Live je vrlo koristan i važan medij za prijenos vijesti. Riječ je o sjajnoj opciji koja vam omogućuje da na interaktivnoj karti vidite što se događa u svijetu. Opcija ne radi na tabletima i pametnim telefonima pa ju možete koristiti samo na računalu. Kad otvorite link facebook.com/livemap, pojavit će vam se mapa svijeta s plavim točkama koju možete scrollati naprijed-nazad, pomicati se po karti i vidjeti tko je što objavio.

Izvor: PCmag.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti