Preostalo je još svega nekoliko dana do početka novog izdanja najveće poslovno-tehnološke konferencije u regiji, Microsoft WinDays18.

Na konferenciji, koja se održava od 24. do 27. travnja u Poreču, očekuje se više od 2000 sudionika koji će moći poslušati gotovo 200 predavanja - rekordan broj u posljednjih 10 godina, otkad postoje WinDays Business i WinDays Technology konferencije.

U sklopu konferencije Windays18 Technology održat će ih se više od 140, a na konferenciji Windays18 Business više od 50. 18. po redu WinDaysi održavaju se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske. Na središnjoj svečanosti, sudionicima obje konferencije obratit će se Philippe Rogge, potpredsjednik Microsofta Središnje i Istočne Europe, Anke den Ouden, generalna direktorica Multi-Country regije Središnje i Istočne Europe te Tatjana Skoko, direktorica Microsoft Hrvatska.

Brojni domaći i strani predavači

U Poreč dolazi 180 domaćih i stranih predavača, među kojima je veliki broj vodećih stručnjaka iz poslovnog i tehnološkog svijeta. Poduzetnik i prvi direktor informatike (CIO) estonske Vlade Taavi Kotka održat će predavanje na kojem će prezentirati svoja iskustva stvaranja e-Estonije, najnaprednije svjetske digitalne nacije i osnivanje prvog svjetskog programa e-Rezidenata. Prvog dana konferencije na rasporedu je i okrugli stol „Digitalna transformacija javne uprave – prilike i izazovi“ na kojem će o hrvatskim iskustvima i planovima raspravljati i ministar Uprave Lovro Kuščević.

Konferencija Windays18 Business održat će se 24. i 25. travnja s čak pet paralelnih programskih smjerova koji će se baviti sa šest ključnih industrija: financijskim institucijama, proizvodnjom, maloprodajom, javnim sektorom i obrazovanjem te zdravstvom koji se organizira u suradnji s IN2 grupom pod nazivom Hospital Days 2018. U utorak će u sklopu Hospital Daysa predavanja održati Lorenzo Pengo i Andrew Graley iz Microsofta. Pengo će govoriti o podacima i digitalnoj transformaciji u zdravstvu - promjeni prema modelima baziranima na vrijednosti, eksploziji dostupnih podataka i ulozi cloud computinga, a Graley kako kratki brifinzi timova mogu unaprijediti kvalitetu njege i rezultat liječenja. Mateusz Kierepka održat će predavanje o HoloLensu u kardiologiji, odnosno aplikaciji koja pomaže u trodimenzionalnoj vizualizaciji nalaza CT testova, magnetske rezonance ili ehokardiograma. Uz ovu tehnologiju, liječnici i drugi medicinski stručnjaci mogu gledati skenirani organ u prostoru i rotirati ga te se tako bolje pripremiti za operaciju.

Na financijskom smjeru posebno će interesantan biti okrugli stol o viziji podružnica budućnosti na kojem će Roberto Bitunjac, Natasha Pavlova i Alex Mitro iz Microsofta razgovarati o pametnim financijskim sustavima potpomognutim najsuvremenijim tehnologijama.

Vrhunska keynote predavanja

Drugog dana konferencije bit će održana čak tri vrhunska Keynote predavanja: Jeremy White, izvršni urednik britanskog magazina Wired, održat će Keynote predavanje na temu umjetne inteligencije i kako ona mijenja poslovni, ali i privatni život. Mark Van Rijmenam, osnivač tvrtke Datafloq i jedan od 10 najutjecajnijih osoba u Big Data prema ocjeni platforme Onalytica, govorit će o Blockchain tehnologiji, a Tomislav Tipurić iz Microsofta održat će predavanje o sljedećem logičnom koraku u razvoju informacijske tehnologije - kvantnom računalstvu. Ta tehnologija morat će riješiti izazove proizvodnje hrane, globalnog zatopljenja, gotovo beskonačne, svima dostupne energije i druge globalne izazove.

Konferencija Windays18 Technology koja počinje 25. travnja donijet će više od 140 predavanja o brojnim aktualnim temama među kojima se ističu sigurnost informacijskih sustava, rješenja otvorenog koda te integrirani i inteligentni poslovni sustavi. Predavanja će biti podijeljena u četiri smjera: moderno poslovno okruženje, aplikacije i infrastruktura, podaci i umjetna inteligencija te poslovne aplikacije.

Predavanje zanimljivog naslova 7 savjeta za penetriranje, koje će održati Alen Delić iz tvrtke Diverto, bavit će se penetracijskim testiranjem u sustavima koje uključuju korištenje socijalnog inženjeringa. Ivan Marković iz tvrtke Unitfly održat će predavanje Cloud tehnologije za moderne aplikacije s ciljem pokazivanja cloud tehnologija koje pomažu pri razvoju modernih aplikacija, a često su i njihov sastavni dio. Ivan Pranjić iz tvrtke Blink održat će predavanje Arhitektura mikroservisa korištenjem Service Fabrica, tehnologiji za .NET developere.

U proteklih 18 godina tehnološki i poslovni trendovi značajno su se mijenjali, a konferencija WinDays neumorno je otvarala najaktualnije teme, pomičući granice i uvelike mijenjajući domaću poslovnu zajednicu i njihove poslovne modele. Možemo reći kako ovaj, za nas poseban, osamnaesti rođendan konferencije WinDays slavimo tako što ove godine održavamo najbogatiju i najsveobuhvatniju konferenciju WinDays ikad – uz 180 istaknutih domaćih i inozemnih predavača koji će održati gotovo 200 vrhunskih predavanja, ove ćemo godine odgovoriti na najvažnija poslovna i tehnološka pitanja te definirati izgled hrvatske budućnosti i prostor za podizanje konkurentnosti u usporedbi sa zemljama u užoj i široj regiji. Ponosni smo na činjenicu kako su WinDaysi danas najrelevantnija konferencijska platforma za tehnologiju i biznis u Hrvatskoj i regiji, rekla je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju