Alexa, hoće li naš brak preživjeti?

Umjetna inteligencija i algoritmi već sad rade i filtriraju informacije u pozadini svih popularnih servisa i aplikacija za pronalazak partnera.

Martina Čizmić | 03.12.2018. / 08:49

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Umjetna inteligencija postala je dio naših svakodnevnih života, čak i ako toga nismo svjesni. Uz sve više pametnih uređaja u našim domovima, mogli bismo reći i da umjetna inteligencija počinje upravljati našim životima. Barem u onom organizacijskom dijelu.

Uskoro bi umjetna inteligencija mogla upravljati i našim ljubavnim životima. Istraživanje koje su proveli Imperial College Business School i stranica za pronalazak partnera eharmony otkrilo je da virtualni asistenti (skriveni u pametnim zvučnicima) kao što su Alexa ili Google Home mogu sa 75-postotnom točnošću predvidjeti hoće li neka ljubavna veza preživjeti.

Naime, pametni zvučnici "prisluškuju" naše razgovore kako bi mogli reagirati i obaviti neku radnju umjesto nas, ali istovremeno i analiziraju strukturu našeg glasa.

Upravo će ta komponenta u budućnosti biti kljčuna za procjenjivanje nečijeg ljubavnog života. Istraživači procjenjuju da bi već 2021. godine popularni virtualni asistenti mogli postati "ljubavni gurui". Mogli bi se čak i uplitati u svađe i biti svojevrsni mirotvorci.

Međutim, virtualni asistenti nisu jedini koji bi nam u budućnosti mogli određivati ljubavni život. Istraživači procjenjuju da će u budućnosti naši geni određivati s kim bismo trebali stupati u vezu. Točnije, testovi DNK-a u budućnosti bi mogli biti ključni za odabir i pronalaza savršenog partnera.

U potpunosti je moguće da, kako se tehnologija bude razvijala, virtualni asistenti i sustav kompatibilnosti neće samo pomoći u pronalasku najboljeg para, već će služiti i kao terapeut u vezama, ističu iz eharmony.

I na kraju, ako ste mislili da je uplitanje umjetne inteligencije u ljubavne živote tek nešto o čemu ćemo pričati u budućnosti, varate se. Umjetna inteligencija i algoritmi već sad rade i filtriraju informacije u pozadini svih popularnih servisa i aplikacija za pronalazak partnera.

U budućnosti će ta praksa samo biti još raširenija i sofisticiranija. Primjerice, pomoću podataka o vašem zdravlju iz pametnog sata, mogli bi vam savjetovati kad je savršeno vrijeme za ulazak u ozbiljnu vezu i razmišljanje o djeci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti