Amazon predstavio autonomnog robota koji može raditi zajedno s radnicima u skladištima

Proteus je opremljen naprednom sigurnosno-navigacijskom tehnologijom te će se, u slučaju da u skladištu naiđe na zaposlenika, zaustaviti, kako ne bi došlo do sudara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.06.2022. / 08:49

Proteus (Foto: Amazon)

Amazon je predstavio prvog autonomnog robota koji će u skladištima moći raditi zajedno s ljudima. Dosadašnji roboti radili su u ograđenim prostorima bez kontakata s ljudskom radnom snagom, kako bi se izbjegle ozljede, no s robotom nazvanim Proteus to bi se trebalo promijeniti.

Slika nije dostupna Musk najavio da bi prototip Teslina robota mogao biti gotov do kraja rujna

Robot je namijenjen za prijevoz velikih paleta prepunih proizvoda, a kako bi spriječili sudare, odnosno nalete na ljude, opremljen je naprednom sigurnosno-navigacijskom tehnologijom. Proteus ispred sebe emitira zraku zelene svjetlosti, kako bi bio što vidljiviji, a u slučaju da radnik stane ispred njega, automatski se zaustavlja.

Kao uvijek kada roboti preuzmu neke poslove koje su do tada radili ljudi, pojavi se bojazan da bi to mogao biti još jedan korak prema potpunoj robotizaciji zbog koje će ljudi u budućnosti izgubiti svoje poslove. Iz Amazona kažu kako to nije njihova vizija te da roboti neće zamijeniti ljude, već će samo preuzeti fizički zahtjevne poslove te će im omogućiti da posvete drugim i boljim poslovima.

Amazonovo skladište (Foto: AFP) Pesimistično istraživanje pokazalo da bi Amazon mogao imati problema s nedostatkom radne snage

Robotizacija bi također mogla biti važna za budućnost Amazona jer je nedavno interno istraživanje čiji su rezultati procurili u javnosti pokazalo da već za dvije godine više neće biti dovoljno potencijalnih zaposlenika koji bi mogli raditi u njihovim skladištima u SAD-u. Iako je zaista riječ o istraživanju koje je provedeno u Amazonu, iz te su kompanije odbacili te zaključke da im prijeti nedostatak radne snage.

Bez obzira na to, jasno je kako će u budućnosti Amazon, kao i brojne druge kompanije, pogotovo za rad u skladištima, sve češće koristiti robote koji bi, barem na tim pozicijama, postupno mogli zamijeniti većinu ljudske radne snage.

Izvor: Amazon
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti