Amazonovi dostavni dronovi stižu i u Europu

Kompanija bespilotnim letjelicama već dostavlja pakete u SAD-u, a sada je najavila širenje i na europsko tržište.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.10.2023. / 10:35

Amazonov dostavni dron (Foto: Afp)

Prošlo je desetak godina otkako je Amazon najavio novu uslugu koja je trebala revolucionizirati tržište dostave. Prema tadašnjim je planovima Prime Air, usluga dostave pomoću dronova, već trebala biti dostupna na brojnim tržištima, a bespilotne letjelice trebale su postati uobičajen način dostave na manjim udaljenostima. Ipak, jasno je kako još nismo blizu toga da leteće dostave postanu svakodnevica, što ne znači da na nekim područjima dostava dronovima nije dostupna.

  Amazonova bespilotna letjelica Amazon nastavlja s testiranjem dostave budućnosti

Amazon u dvije američke savezne države (Kaliforniji i Teksasu) na određenim područjima već nudi dostavu namirnica težine do 2,2 kg, a i druge kompanije poput Googleova Winga nude takvu dostavu na ograničenim područjima u SAD-u i Australiji.

Amazon je sada najavio dostupnost te usluge na europskom tržištu. Na početku će Prime Air biti dostupan u Velikoj Britaniji i Italiji. Usluga će također biti dostupna na ograničenim područjima, a dostava prvih paketa može se očekivati krajem sljedeće godine. Za početak, Prime Air će u Velikoj Britaniji pakete dostavljati na jednoj lokaciji, a iz Amazona kažu kako surađuju s upravom za civilno zrakoplovstvo u toj državi kako bi pronašli najbolje načine za sigurnu uporabu te tehnologije.

Kada je sigurnost u pitanju, u Amazonu su uvjereni da je takav način dostave "stotinu puta sigurniji" u odnosu na dostavu cestovnim putem. Tako je barem novinarima BBC-a objasnio potpredsjednik Amazona Prime Air David Carbon. Također, naglasio je kako u Velikoj Britaniji postoji potražnja za takvim oblikom usluge: Nikada nisam čuo da je netko rekao da ne želi nešto dobiti brže. Osobe koje budu na području na kojem će biti dostupna dostava dronovima moći će izabrati između više tisuća artikala manjih dimenzija i težine, poput sapuna, kozmetičkih proizvoda, pasta za zube, baterija i slično. Proizvodi će se dostavljati u paketu veličine kutije za cipele i ostavljati na mjestu koje kupci odaberu prilikom odabira zračne narudžbe.

Iz Amazona još nisu objavili na kojem će području u Velikoj Britaniji biti dostupna njihova dostava putem dronova i tu će informaciju objaviti tijekom sljedećih mjeseci. David Carbon kaže će to biti neko slabije naseljeno predgrađe, nakon čega će početi s polaganim skaliranjem i širenjem, što će ovisiti i o regulatornim odobrenjima.

  Amazon Prime Air (Foto: AFP) Padaju dronovi: Amazonova ideja o zračnoj dostavi ne odvija se po planu

U SAD-u korisnicima koji su u dometu dostave dronovima i žele namirnice dobivati zračnim putem, Amazon prvo mora dati odobrenje za dostavu, a ono ovisi o veličini zemljišta na koje će dron spustiti namirnice. Nakon narudžbe, potrebno je na mjesto dostave postaviti oznaku s QR kodom koju dron prepoznaje i na tom mjestu ostavlja pakete. Brzina dostave iznosi samo 20 do 30 minuta od narudžbe.

Iz Amazona nisu objavili broj korisnika njihove zračne dostave, no zato ne skrivaju kako imaju velike ambicije te da do kraja desetljeća žele da broj godišnjih globalnih dostava dosegne 500 milijuna.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti