Američka studija potvrdila vrlo nisku smrtnost od koronavirusa među djecom

Sjedinjene Države od ožujka su službeno registrirale 277.285 zaraženih koronavirusom među djecom od 5 do 17 godina, a od toga je 51 dijete umrlo, navodi se u najopširnijoj studiji američkih zdravstvenih vlasti. Škole pak razmišljaju o povratku učenika u klupe.

Hina | 29.09.2020. / 08:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od 1. ožujka do 19. rujna stopa smrtnosti (omjer potvrđenih slučajeva i onih koji su umrli) izračunana za djecu školske dobi u SAD-u je 0,018 posto, pokazuje studija Centra za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) objavljena u ponedjeljak.

Budući da je broj potvrđenih slučajeva kod djece i kod odraslih nesumnjivo višestruko podcijenjen jer mnogi lakši slučajevi nikada nisu bili testirani, novi brojevi potvrđuju da je stvarna smrtnost od koronavirusa iznimno niska u toj dobnoj skupini u odnosu na odrasle, osobito na starije.

U drugoj analizi koju je objavio 10. rujna na svojoj mrežnoj stranici, CDC ocjenjuje da je, u najvjerojatnijem scenariju, stopa smrtnosti po dobnim skupinama (broj umrlih u odnosu prema stvarnom broju zaraženih) 0,003 posto u skupini od 0 do 19 godina, 0,02 posto za one od 20 do 49 godina, 0,5 posto za one od 50 do 69 godina i 5,4 posto za sedamdesetogodišnjake i starije.

Među djecom postoji znatna razlika između mlađih i starijih od 11 godina, pokazuje studija CDC-a: incidencija je bila dvostruko veća kod mladih od 12 do 17 godina nego kod djece od 5 do 11 godina.

Analiza potvrđuje da su manjine najteže pogođene u zemlji: 42 posto zaražene djece bilo je hispanskog podrijetla, 32 posto bili su bijelci, a 17 posto crnci.

Od 277.000 zaražene djece u bolnicu je primljeno 3240, 404 na odjel intenzivne skrbi, a 51 dijete je umrlo.

Općenito, nekoliko studija u SAD-u i drugdje pokazalo je da su djeca manje osjetljiva od odraslih, premda nisu potpuno imunizirana.

Dvoje istraživača u Velikoj Britaniji objavilo je u časopisu Science prošlog tjedna da su hospitalizacije zaražene djece bile rijetke i da je umrlo tek 1 posto hospitalizirane djece i 27 posto svih dobnih skupina u prosjeku.

Nastavlja se znanstvena rasprava kako bi se utvrdilo jesu li mladi zaraženi slabije ili jednako kao odrasli. Prošlog tjedna analiza koja je obuhvatila 32 studije i koju je objavio časopis Jama Pediatrics zaključila je da su djeca i mladi do 20 godina 44 posto manje skloni zarazi. Ista analiza ipak nije zaključila jesu li djeca veći prenositelji od odraslih.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti