Američka vlada optužila Huawei za prisluškivanje, a WhatsApp to iskoristio za "neposluh"

Hoće li zbog Huaweija prije popustiti WhatsApp ili američka administracija, vidjet ćemo.

Martina Čizmić | 14.02.2020. / 11:38

Prisluškivanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Odnosi između američke vlade i kineskog Huaweija daleko su od idiličnih već neko vrijeme. Amerikanci optužuju kinesku tvrtku da špijunira američke građane namjerno postavljenim "stražnjim vratima" u svojoj telekomunikacijskom opremi, koja su zapravo namijenjena korištenju u policijskim i federalnim istragama.

Slika nije dostupna SAD dodao nove točke optužnici protiv Huaweija

Iako u Huaweiju odbacuju takve optužbe, SAD ne odustaje, a u cijelu se priču sad uključio i WhatsApp, koji je dio Facebooka.

Naime, američka policija i istražitelji već dugo pokušavaju pritisnuti Facebook (koji je vlasnik WhatsAppa) da ugradi "stražnja vrata" u sustav dopisivanja, koja bi potom istražitelji mogli iskoristiti u svojim istragama.

Dosad je to WhatsApp odbijao tvrdeći da je njihov sustav, s enkripcijom na oba kraja, tehnološki tako postavljen da nije moguće ugraditi takav "dodatni ulaz" za prisluškivanje.

WhatsApp i društvene mreže (Foto: Getty Images) Otkriven katastrofalan sigurnosni propust u WhatsAppu, evo što morate odmah učiniti

Iako bismo mogli reći da, nakon brojnih sigurnosnih propusta koji su otkriveni u posljednje vrijeme, čini se kako "dodatni ulaz" nije ni potreban da bi se prisluškivalo ili hakiralo nekoga.

Kao dodatni razlog protiv takvih "dodatnih ulaza", pozvali su se upravo na američke optužbe protiv Huaweija. Ponovili su isto ono što su američki regulatori stavili na dušu Huaweiju - da je ugradnja "stražnjih vrata" sigurnosni rizik jer ih, uz policiju i istražitelje, može koristiti i netko tko nema baš najbolje namjere. Prije svega kibernetički kriminalci, ali i autoritativni režimi koji bi "stražnja vrata" mogli iskoristiti za obračun s neistomišljenicima.

Slika nije dostupna Kineski veleposlanik u Britaniji uvjeren: Protiv Huaweija vodi se "lov na vještice"

Tehnološke kompanije poput Facebooka, ali i Applea, često su bile na udaru policije i FBI-a u SAD-u jer su štitile privatnost svojih korisnika. Apple se posebno našao na tapeti jer nije želio otključati iPhone počinitelja masovnih ubojstava i drugih kaznenih djela.

Hoće li zbog Huaweija prije popustiti WhatsApp ili američka administracija, vidjet ćemo.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti