Američka vojska razvila je algoritam koji zna kad morate popiti sljedeću šalicu kave

Grupa znanstvenika provela je istraživanje o tome koliko je kofeina potrebno kako bi tijelo ostalo u budnom stanju.

Martina Čizmić | 09.08.2019. / 09:15

Kava (Foto: Getty images)

Trebate li ostati budni, vjerojatno ćete posegnuti za većom količinom kave, no što kad biste točno mogli znati kad biste i koliko trebali popiti kave da to ostvarite?

Upravo se na to fokusirala grupa znanstvenika koja je provela studiju o tome koliko je zapravo kofeina potrebno kako bi tijelo ostalo u budnom stanju.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Sleep" opisuje kako su ispitanici bili neispavani ne bi li znanstvenici mogli proučavati kako nedostatak sna utječe na njihovu budnost i učinkovitost te koliko kofein utječe na njih. Rezultat je toga istraživanja internetski alat koji može pomoći u kontroli i smanjenju unosa kofeina u tijelo, ali i pomoći u održavanju budnosti.

Kava (Foto: Getty Images) Kako jednostavno hrvatsko IoT rješenje kontrolira svjetsku potrošnju kave u kafićima

Možda još zanimljivije u cijelom slučaju jest to što su znanstvenici koji su radili studiju zapravo zaposleni u američkoj vojsci. Tako je i studija ciljala upravo američke vojnike koji se često nalaze u situaciji da moraju funkcionirati bez puno sna. Internetski alat, "2B-Alert Web" predviđa koliko je osoba budna ovisno o tome koliko je spavala, koliko je kave popila i koje je doba dana. Također, može davati sugestije kad bi trebalo popiti kavu kako bi bili optimalno budni u određeno doba. Čak može pomoći i u smanjenju konzumacije kofeina, a da pri tome osoba ne smanjuje svoju budnost ili učinkovitost.

Iako je alat razvijen za američku vojsku, mogu ga koristiti svi. Dovoljno je samo registrirati se e-adresom i unijeti svoje podatke. Algoritam će odraditi ostatak. 

Izvor: Science Daily
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti