Američke tvrtke već za dva tjedna mogle bi ponovno početi poslovati s Huaweijem?

Prema informacijama do kojih je došao Reuters, o dozvolama bi se odlučivalo od slučaja do slučaja i u "najboljem sigurnosnom interesu nacije".

Martina Čizmić | 16.07.2019. / 15:04

Huawei (Foto: AFP)

Čini se kako se trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, barem što se Huaweija tiče, nazire kraj.

Kako piše Reuters, pozivajući se na visoke dužnosnike iz američke administracije, SAD bi mogao dati zeleno svjetlo za ponovnu poslovnu suradnju između američkih tvrtki i Huaweija već za dva tjedna.

Donald Trump (Foto: AFP) Trump ipak popustio: Huawei će moći surađivati s američkim kompanijama, ali...

Naime, na konferenciji koju je prošlog tjedna organiziralo Ministarstvo trgovine u Washingtonu, jedan je predstavnik proizvođača čipova tražio pojašnjenje od predstavnika ministarstva oko proizvoda koji će trebati posebnu dozvolu za prodaju Kinezima. Dobio je odgovor kako bi dozvole mogle biti odobrene za dva do četiri tjedna, ali ne i pojašnjenje kakvi će biti kriteriji za dobivanje dozvole za trgovinu s Kinom.

Prema informacijama do kojih je došao Reuters, o dozvolama bi se odlučivalo od slučaja do slučaja i u "najboljem sigurnosnom interesu nacije".

Bivši podtajnik za trgovinu, Eric Hirschhorn istaknuo je kako je za proizvođače trenutno najveći problem nedostatak čvrstih vladinih smjernica.

Politika se stalno mijenja. Ono što je vrijedilo prije dvije minute, ne mora vrijediti za dvije minute, rekao je Hirschhorn.

Donald Trump Apel američkih kompanija: Zbog Trumpove odluke izgubit ćemo milijarde dolara

Podsjetimo, Huawei se u svibnju našao na crnoj listi te mu je tako onemogućeno poslovanje s brojnim američkim tvrtkama. Najveću je zabrinutost izazvala najava Googlea kako Huaweijevi pametni telefoni više neće moći koristiti njihov operativni sustav Android.

No, nakon što su se kineski predsjednik Xi Jinping i njegov američki kolega Donald Trump sastali krajem lipnja, objavljeno je kako će američke tvrtke ipak moći prodavati svoje proizvode Huaweiju. Da se stvari kreću prema normalizaciji potvrdio je i tajnik za trgovinu Wilbur Ross koji je istaknuo kako će poslovanje biti odobreno na onim područjima koja nisu prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Ovaj pozitivni pomak vjerojatno je rezultat i lobiranja industrije čipova kojoj je u interesu nastaviti poslovnu suradnju s Kinezima, ali i pritisak koje su druge tehnološke tvrtke izvršile na američku administraciju ne bi li se pat pozicija u kojoj su se našle što prije razriješila.

Huawei Hoće li zbog zabrane poslovanja s Huaweijem bez posla ostati deseci tisuća Amerikanaca?

Iz Huaweija su poručili kako bi SAD trebao u potpunosti ukinuti posebne dozvole i dopustiti poslovanje bez privremenih licenci.

Huawei je proglašen krivim, a da ništa nije dokazano niti on predstavlja rizik za kibernetičku sigurnost bilo koje zemlje, tako da su restrikcije neosnovane, poručili su iz Huaweija.

Prema trenutnim pravilima, američke tvrtke mogu prodavati svoje proizvode Huaweiju za održavanje postojećih mreža i pružati ažuriranja za postojeće Huaweijeve pametne telefone, ali ne smiju sklapati nove prodajne ugovore.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti