Američki će piloti uskoro moći upravljati s više zrakoplova odjednom

Prva dva zrakoplova bila su prilagođena kako bi se ponašala kao bespilotne letjelice, a treći ih je kontrolirao u letu.

Martina Čizmić | 05.02.2020. / 08:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki će piloti uskoro moći upravljati s više zrakoplova odjednom, nakon nedavnih testiranja u bazi mornaričkog zrakoplovstva blizu Washingtona, objavila je u utorak tvrtka Boeing.

Boeing i mornarica uspješno su daljinski upravljali s dva Growlers EA-18G kao da su dronovi koristeći treći Growler kao kontrolnu sobu za prva dva, priopćio je proizvođač zrakoplova.

Prva dva zrakoplova bila su prilagođena kako bi se ponašala kao bespilotne letjelice, a treći ih je kontrolirao u letu, rekao je glasnogovornik Boeinga Justin Gibson,

Dodao je da je demonstracija izvedena krajem 2019. u mornaričkoj bazi Patuxent River u Marylandu prigodom godišnjih vježbi jedinice za istraživanja i razvoj američke mornarice.

Super Hornet lovac je američke mornarice koji može biti naoružan raketama zrak-zrak i zrak-zemlja, a Growler je verzija tog zrakoplova specijalizirana za elektroničko ratovanje.

Upravljajući s nekoliko bespilotnih letjelica iz zrakoplova, američki piloti moći će proširiti kapacitete otkrivanja i držati svoj zrakoplov izvan opasnosti, pojašnjavaju u Boeingu.

To će omogućiti jednoj posadi da kontrolira nekoliko zrakoplova bez puno dodatnih zadataka, zaključio je proizvođač.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti