Američki kongresnik dao nevjerojatan prijedlog za borbu protiv klimatskih promjena i izazvao smijeh i nevjericu

Gohmert, koji je inače poznat po tome da se protivi bilo kakvim mjerama za ublažavanje klimatskih promjena, prijedlog je dao tijekom rasprave o uvođenju novih pravila vezanih u klimu.

Martina Čizmić | 14.06.2021. / 15:13

Mjesec i Zemlja, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici diljem svijeta upozoravaju na klimatske promjene i posljedice koje bi mogle biti pogubne za čovječanstvo. U nizu različitih prijedloga kako ublažiti utjecaj klimatskih promjena ili ih zaustaviti posebno se ističe jedan koji ne dolazi iz znanosti, već iz politike.

Naime, kako javlja NBC News, američki kongresnik Louie Gohmert dao je pomalo neobičan prijedlog kako se boriti protiv klimatskih promjena. Tijekom nedavno održanog saslušanja u Kongresu Gohmert je predloži da se "nekako izmijeni orbita Mjeseca kako bi se promijenilo vrijeme na Zemlji".

Gohmert, koji je inače poznat po tome da se protivi bilo kakvim mjerama za ublažavanje klimatskih promjena, prijedlog je dao tijekom rasprave o uvođenju novih pravila vezanih u klimu.

Naime, uvjeren je da ljudska aktivnost na Zemlji nije odgovorna za promjene u našem okolišu.

Informirao me prošli čelnik NASA-e da su otkrili kako se orbita Mjeseca blago mijenja, kao i orbita Zemlje oko Sunca. Znamo da postoji značajna Sunčeva aktivnost, pa vas pitam postoji li išta što bi Nacionalna šumarska služba ili Ured za upravljanje zemljom mogli učiniti kako bi promijenili Mjesečevu ili Zemljinu orbitu? Očito bi to imalo značajan utjecaj na našu klimu, uvjeren je Gohmert.

No da sve to što Gohmert govori baš i nema smisla, potvrdila je sama NASA.

Prošle klimatske promjene mogle su biti potaknute malim promjenama u poziciji Zemlje u odnosu na Sunce, što je poznato kao Milankovićevi ciklusi (radi se o matematičkoj teoriji koja povezuje klimatske promjene s promjenama u ekscentričnosti orbite, nagibom osi i precesijom, op. a.), ali i što se događalo tijekom desetaka tisuća godina. Ti orbitalni ciklusi ne proizvode promjene kakve možemo zabilježiti našim satelitima ili kakve bilježimo na površini, među kojima su brzo zagrijavanje i visoke razine CO2, kakve nisu bile zabilježene milijunima godina. Znanstveni dokazi pokazuju da je ljudska emisija stakleničkih plinova, primarno kroz korištenje fosilnih goriva i iskorištavanja zemlje, ono što sad potiče klimatske promjene, stoji u NASA-inoj službenoj izjavi uz poveznicu na dokaze koji podupiru te informacije. 

Izvor: NBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti