Amerikanci pripremaju odmazdu: U naredna tri tjedna poslat će jasnu poruku Putinu

SAD se spremaju poslati Rusiji poruku u obliku niza kibernetičkih napada usmjerenih prema ruskim mrežama, doznaje New York Times.

Branimir Vorša | 08.03.2021. / 11:26

Vladimir Putin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena priprema se izvesti seriju kibernetičkih napada usmjerenih prema ruskim mrežama, kao odmazdu čiji je cilj službenoj Moskvi poslati jasnu poruku.

Citirajući dužnosnike koji su upoznati s tom najavljenom operacijom, New York Times piše da se očekuje da ta "serija tajnih akcija" usmjerenih protiv Rusije započne tijekom naredna tri tjedna te da je namjera tih kibernetičkih napada da budu evidentni ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ruskim obavještajnim službama, ali ne i ostatku svijeta.

Napad će se vjerojatno preklopiti s novim ekonomskim sankcijama protiv Rusije, kao i izvršnom odlukom Bidena koja je usmjerena jačanju sigurnosti mreža američke vlade.

Slika nije dostupna Šef Microsofta podigao uzbunu zbog hakerskog napada na SolarWinds: "Stvorio je ozbiljnu tehnološku ranjivost za SAD i ostatak svijeta"

U prošlotjednom intervjuu Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, rekao je za New York Times, da podupire provođenje tajnih operacija "koje će Rusi razumjeti, ali koji neće biti vidljivi ostatku svijeta", uz argument da bi takvi postupci mogli prisiliti "široku stratešku raspravu" s Moskvom.

Navedeni kibernetički napadi koji bi zapravo mogli početi svakog trenutka protiv Rusije, zapravo su američki odgovor na SolarWinds hakerski napad, s kojim američka vlada izravno povezuje Rusiju.

Američke obavještajne agencije tvrde da je taj hakerski napad "vjerojatno ruskog porijekla", ali konkretne dokaze o tome nisu predstavili. Službena Moskva je u međuvremenu odbacila bilo kakvu umiješanost u to.

SolarWinds je okarakteriziran kao jedan od najvećih i najsofisticiranijih hakerskih napada u povijesti, a trebalo je čak osam mjeseci da ga se uopće i primijeti.

Hoće li Rusi aktivirati RuNet?

S druge strane, Rusija je posljednjih godina testirala i vlastiti internet, RuNet, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li ga koristiti kao obranu od američkih kibernetičkih napada.

Ruski internet Gase li Rusi doista globalni internet: Dugo najavljivani "RuNet" zaživjet će nakon 1. studenoga?

Naime, već smo u nekoliko navrata izvještavali o testiranju ruskog interneta, a posljednji put to je bilo u listopadu, kad je najavljeno novo testiranje, koje je trebalo početi 1. studenoga.

Ruska vlada na svoju ovisnost o IT sektoru sa Zapada gleda kao na slabost koju druge nacije mogu iskoristiti protiv Rusije. Izolaciju ruske internetske infrastrukture prati i legislativa koja ograničava građanima Rusije pristup određenim internetskim stranicama.

Rusija time zapravo želi izmijeniti sustave kako bi se internet unutar Rusije mogao odspojiti od globalnog interneta u bilo kojem trenutku.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti