Amerikanci upozoravaju: Kućni testovi za COVID-19 teže detektiraju omikron i češće daju lažno negativan rezultat

PCR testovi otkrivaju genetski materijal virusa i precizniji su jer mogu napraviti milijune kopija RNK virusa, pa se uspijevaju detektirati čak i manje količine virusa.

Hina | 29.12.2021. / 10:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Brzi antigenski kućni testovi na COVID-19, čija je prednost to što daju rezultate u samo nekoliko minuta, manje su osjetljivi na omikron nego na prethodne varijante koronavirusa i vjerojatnije je da će pokazati lažno negativan rezultat unatoč postojanju infekcije u usporedbi s ranijim sojevima, objavila je u utorak američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

 

Preliminarni podaci ukazuju na to da antigenski testovi otkrivaju varijantu omikron, ali sa smanjenom osjetljivošću, stoji u priopćenju američke Agencije za lijekove (FDA). Osjetljivost je mjera za to koliko je vjerojatno da test pokaže pozitivan rezultat.

Informacija se pojavila u trenutku kad se zemlja suočava s velikim porastom broja slučajeva zaraze omikronom.

Slika nije dostupna Bris umjesto karantene? Brzi antigenski testovi mogli bi biti jednako učinkoviti kao i samoizolacija

FDA je objavila da i dalje odobrava korištenje brzih antigenskih testova, pri čemu treba slijediti precizne upute za upotrebu. Naime, neki brzi testovi moraju se obaviti dvaput u određenom vremenskom razmaku da bi se potvrdio rezultat.

Ako je osoba negativna na antigenskom testu, no postoji sumnja na COVID-19 zbog vidljivih simptoma ili velike vjerojatnosti zaraze uslijed izloženosti pojedinca virusu, važno je primijeniti i molekularni (PCR) test, pojasnila je agencija te istaknula da surađuje s Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH) na proučavanju pouzdanosti kućnih antigenskih testova na uzorcima pacijenata koji sadrže živu verziju omikrona.

PCR testovi otkrivaju genetski materijal virusa i precizniji su jer mogu napraviti milijune kopija RNK virusa, pa se uspijevaju detektirati čak i manje količine virusa.

Prethodna su testiranja bila usredotočena na uzorke virusa inaktivirane toplinom, a ne na živi virus, što je bolje, a smanjene performanse testa dosad nisu uočene, dodaje se u priopćenju.

Dakle, antigenski testovi otkrivaju antigene na površini virusa, dok PCR testovi traže genetski materijal virusa. Otprije je poznato da su antigenski testovi manje osjetljivi od drugih, podsjeća FDA te dodaje da na njihovu osjetljivost sada osobito utječu brojne mutacije varijante omikrona.

Slika nije dostupna Sve što ste željeli znati o brzim antigenskim testovima, a niste znali koga i što pitati

Unatoč svemu stručnjaci preporučuju koritšenje brzih testova jer se mogu obavljati redovito i jednostavno kod kuće uz male troškove, što će pridonijeti kontroli širenja epidemije.

Zbog porasta broja zaraženih omikronom uslijed blagdanskih okupljanja u Sjedinjenim Državama je u posljednje vrijeme zamijećena nestašica ovih sve popularnijih testova.

Zbog toga je predsjednik Joe Biden prošli tjedan najavio kupnju 500 milijuna brzih kućnih testova, koje će Amerikanci moći naručiti od siječnja putem posebne internetske stranice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti